19 C
Ljubljana
sobota, 1 oktobra, 2022

Marmor Hotavlje ustvaril unikatno mizo po naravni znamenitosti, ki je navdihnila tudi Jennifer Lopez in Alana Walkerja

 

C. R.

 

Hotaveljski kamnoseki so v pol leta ustvarili umetniško skulpturo s prav posebnimi dopolnitvami. Prav te dni so jo dostavili v London.

Norveška naravna znamenitost Trolov jezik buri številne duhove in je navdih mnogim umetnikom. Pri svojem umetniškem izražanju jo je uporabila Jennifer Lopez s pesmijo Limitless, slavni DJ Alan Walker pa jo je uporabil za zbirno točko svojih privržencev v videu Alone.

Svojo inspiracijo je v tej skali našel tudi večkrat nagrajeni oblikovalec Alexander Purcell Rodrigues, ki se je za izvedbo njegove ideje, posebne unikatne mize, obrnil na Marmor Hotavlje, kjer so jo izdelali na podlagi njegove skice. Hotaveljski kamnoseki so v pol leta ustvarili umetniško skulpturo s prav posebnimi dopolnitvami. Prav te dni so jo dostavili v London. »Oblikovalec je potreboval nekoga, ki mu bo njegovo skico s posebnimi željami pretvoril v realnost. Mi ideje spravljamo v resničnost, nekako smo orodje v rokah oblikovalca. Dejansko gre za umetniško skulpturo, ki se lahko uporablja kot miza,« je dejal vodja razvoja novih izdelkov in trgov pri podjetju Marmor Hotavlje Sandi Čeferin.

Izdelek je bil sprva zamišljen kot miza iz masivnega bloka, vendar se je izkazalo, da bi bila iz statičnega vidika pretežka za objekt. S tem namenom so predlagali rešitev, da je miza izdelana po sistemu »lightweight« tehnike, ki jo uporabljajo na jahtah, kar pomeni da je debelina kamna le 5 milimetrov na posebni podkonstrukciji. Tako miza namesto skoraj 3 tone na koncu tehta manj kot pol tone, kljub temu da je izdelana iz posebej izbrane vrste marmorja. »Tehnologija našega podjetja je postavila celostno inženirsko rešitev in sprojektirala podkonstrukcijo v kombinaciji nerjaveče kovine in lesa ter jo oblekla s kamnitimi ploščami. Izjemna posebna miza s predalnikom izgleda kot da je masivna in težka, čeprav tehta manj kot pol tone,« je pojasnil Čeferin.

Gre za umetniško skulpturo, ki se lahko uporablja kot miza. (foto: Marmor Hotavlje)

Oblikovanje mize pa ni bilo svojevrsten podvig samo zaradi svoje teže, ampak tudi zaradi številnih posebnosti, ki si jih je zaželela stranka. »Naši tehnologi so se lotili izziva, saj smo morali vključiti poseben predal z električnim mehanizmom za odpiranje, katerega notranjost je obložena s kombinacijo najbolj plemenitih tkanin in usnja. Na vrhu je v celoti ročno izdelana šatulja iz javorja, kjer bo lastnik lahko shranjeval cigare. Vrhnji centralni del mize je obložen z usnjem. Marmor Hotavlje je v tem primeru moral povezati najrazličnejše tradicionalne rokodelske veščine in vključiti vse podizvajalce,« je še dodal Čeferin.

Unikatno kamnito pohištvo sestavlja dokaj širok del njihove proizvodnje, medtem ko je šlo v tem primeru za umetniški izdelek. Miza je bila svojevrsten zalogaj tudi zaradi transporta, saj so morali izdelati poseben zaboj, ki je omogočal varen prevoz mize v London. Prav te dni pa monterji zaključujejo z montažo mize v prestižni vili.

Skala je navdušila tudi Jennifer Lopez. (foto: Zajem zaslona Youtube)

Bronasta gazela, podjetje Marmor Hotavlje, išče skrito lepoto v kamnu že vse od leta 1721. Pohvalijo se lahko z več kot 70-letno tradicijo obdelave kamna, vrhunsko kakovostjo izdelkov ter storitev in edinstvenostjo v panogi, kjer delujejo. Pri delu so opremljeni z najsodobnejšo opremo za razrez in oblikovanje kamna. Imajo tudi razvejano nabavno mrežo, ki jim omogoča zelo raznolik nabor kamnov, ki ga lahko v Slovenijo pripeljejo iz celega sveta. Delajo s svetovno znanimi in uveljavljenimi arhitekti, oblikovalci in znanimi osebnostmi, opremljajo luksuzne jahte, izvažajo butično pohištvo v Ameriko in sodelujejo pri odmevnih projektih doma in v tujini.

Trolov jezik. (foto: Sara Rančigaj)

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine