14.5 C
Ljubljana
nedelja, 19 maja, 2024

Marjan Šarec na zboru članov v Medvodah: »Nismo desničarji in nismo čisti socialisti!« Fotogalerija!

Predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je v nagovoru na instant zboru članov stranke v Medvodah poudaril, da si “ne želijo druge Švice, ampak prvo Slovenijo”. “Ne obljubljamo ne druge Švice, ne Skandinavije, ne pokojnin v višini 1000 evrov. Vemo, da rezultat pride samo s trdim delom in ne čez noč,” je poudaril Šarec in se zavezal k uresničitvi predstavljenega načrta.

Soglasno in ekspresno potrjeni stari novi predsednik stranke je v svojem govoru orisal svoj in strankin pogled na izzive države. Dotaknil se je le nekaterih področij danes potrjenega programa, med drugim potrebe po vzpostavitvi zaupanja v sodno vejo oblasti in po izboljšanju organizacije v javnem sektorju, pa tudi po večji učinkovitosti slovenske diplomacije in EU.

V splošnem pa je poudaril, da se zaveda, da delo ne bo lahko, saj imajo ljudje dovolj neuresničenih predvolilnih obljub. “Raje dobimo kakšen glas manj, kot pa da bi ljudem lagali in trosili lažne obljube,” je poudaril Šarec.

Ob tem je ugotavljal, da je najlažje poudarjati, “kaj vse je narobe, težje pa se je izpostaviti, zastaviti svoje ime in se podati na negotovo pot, polno podtikanj in kritik”. Dodal je, da jih kritizirajo in ocenjujejo največkrat tisti, ki ne morejo pokazati nobenih rezultatov. “Bili so na mnogih funkcijah, imeli so priložnost, a naredili niso ničesar ali pa zelo malo,” je ocenil.

“Tem kritizerjem pravimo, da je njihov čas minil. V času aktivnega opravljanja funkcije se dela, ne pa pametuje po twitterjih in drugih kanalih,” je igralsko naučeno ponazoril.

Problem po mnenju Šarca ni, da je nekdo star politični obraz, ampak to, da niso uspeli rešiti osnovnih vprašanj. “Raje so si metali polena pod noge, da ja ne bi kdo drug kaj dosegel,” je povedal. “Povzročali so bančne luknje, gradili drage projekte, omogočali kredite na lepe oči, pisali zakonodajo, ki omogoča izigravanje na vseh področjih, spravili so državo skoraj na kolena,” je bil kritičen.

“Potrebno bo trdo delo, realen pogled, predvsem pa volja delati za človeka, za skupnost, za državo,” je teatralno zatrdil.

Šarec se je danes zavezal, da bo uresničil čim več iz predstavljenega načrta. Zaveda pa se, da bo vlada koalicijska in da ne bo vse odvisno od njih. Ob tem je spomnil, da bi veliko sprememb, ki jih zagovarjajo, terjalo dvotretjinsko večino v državnem zboru.

Po volitvah bo, kot kaže, koalicija “zelo pestra”. Se pa LMŠ v koaliciji po Šarčevih besedah vidi z vsemi, ki se bodo o tem pripravljeni pogovarjati.

Pri ideoloških vprašanjih je dejal, da so “sami svoji”. “Ne sprašujte nas, ali Kučan ali Janša. To je za nas preteklost,” je dodal Šarec. Po njegovem prepričanju bo tisti, ki ostaja pri starih vzorcih, vedno ostal ujetnik zastarelega razmišljanja.

O tem, kateri evropski družini bi pripadali, se v LMŠ še niso odločili. Glede na to, da “nismo desničarji in nismo čisti socialisti”, pa Šarec razmišlja o liberalni stranki.

Na vprašanje, v čem se bo bistveno razlikoval od SMC, je Šarec odgovoril, da “predvsem v tem, da manj govorimo in poskušamo več narediti”. Prav tako je poudaril, da njihova stranka ni nastala nekaj mesecev pred volitvami, pač pa raste že štiri leta. Ob tem pa je napovedal korektno predvolilno kampanjo.

Današnjega zbora članov se je udeležil tudi podpredsednik stranke Davkoplačevalci se ne damo več in pobudnik referenduma o drugem tiru Vili Kovačič. Šarec je povedal, da se z njim še ni pogovarjal, a dodal, da v kampanji pred ponovljenim referendumom ne bodo sodelovali. Kot je pojasnil, za to nimajo sredstev, poleg tega to ni njihova zgodba. Je pa po njegovih besedah res, da drugi tir potrebujemo.

Srečanje oziroma “kongres” LMŠ je trajal dobro uro in pol, izvolitev novega starega vodstva pa je bila opravljena z enim samim glasovanjem kot v starih partijskih časih. Novi obrazi, stare metode.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine