22.6 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Mariborski nadškof Cvikl: Božič je dejanje ljubezni

Kristjani na božični dan obeležujemo dan Jezusovega rojstva. Dopoldne so se zbrali na božični maši. “Božič je dejanje ljubezni, saj se Bog sklanja k nam. Sklanja se k meni, k tebi in k vsakemu človeku, ker nas ima neizmerno rad in nas želi osrečiti,” je v mariborski stolnici dejal mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

 

Po nadškofovih besedah je nevarno, da bi božič šel mimo nas, ne da bi ob tem dojeli njegovo pravo sporočilo. “Samo če bomo tudi mi v svojem srcu ohranjali in premišljevali božično sporočilo in vse kar se je zgodilo v sveti noči bo božični praznik za nas poln topline in domačnosti,” je prepričan nadškof.

“Zato na ta božični dan obnovimo našo vero, polni veselja in hvaležnosti, in z željo, da bi sledili Božjemu Sinu. Sprejmimo ga v naše življenje in pustimo, da nas vodi, saj je to pot, ki je prežeta z mirom, pravičnostjo in ljubeznijo,” je povedal Cvikl.

Mariborski nadškof priznava, da je okoli nas tudi veliko teme in nas spremlja senca smrti. Tudi sodobni človek po njegovih besedah večkrat sliši o tej temi, jo gleda, ali celo okuša, saj nam tudi mediji dan za dnem poročajo o dogodkih, ki zbujajo v nas zaskrbljenost in strah pred prihodnostjo.

“Želim, da bi vsak od nas doživel božič, kot Božje sklanjanje, da bi vsi sprejeli dar svete noči, ki nam je ponujen. Tako bo naše življenje lepše in srečnejše. Ne bo toliko delitev med nami. Ne bomo več iskali, kdo bi koga izkoristil, da bi sam imel več od drugega. Kdor postane ‘otrok luči’, ta postavlja v ospredje resnico, ljubezen in mir,” je med drugim zbranim v mariborski stolnici dejal Cvikl.

Številni verniki so današnji božični dan začeli s polnočnico. Polnočno mašo v ljubljanski stolnici je vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v mariborski stolnici pa mariborski nadškof Cvikl.

Božične maše so danes potekale tudi po številnih cerkvah v Sloveniji. Zore jo je vodil v ljubljanski stolnici. Evangeličanski škof Leon Novak je božično bogoslužje vodil v evangeličanski cerkvi v Murski Soboti. Osrednje evangeličansko božično bogoslužje pa je bilo v evangeličanski cerkvi v Puconcih, ki ga je vodila duhovnica Katja Ajdnik.

Božič je za veliko nočjo drugi največji krščanski praznik. V številnih domovih na predvečer praznika postavijo jaslice in okrasijo božično drevesce.

Zadnje novice

Sorodne vsebine