28.2 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

Mariborska opozicija o neizpolnjenih obljubah Fištravca

Medtem ko je mariborski župan Andrej Fištravec prepričan, da je njegovi ekipi uspelo izpolniti večino predvolilnih obljub, v opoziciji trdijo nasprotno. Med drugim izpostavljajo neizpolnjeno obljubo o 5000 novih delovnih mestih, brezplodna potovanja na Kitajsko in nestrokovno kadrovsko politiko na občini in v javnih podjetjih.

Predsednik mariborske SDS Zvone Zinrajh je med neizpolnjenimi obljubami Fištravca izpostavil napovedanih več tisoč novih delovnih mest. “Kot lahko vidimo sedaj, tik pred koncem mandata, je bila njegova obljuba prazna, zlagana. Zagotovo je že tedaj vedel, da take obljube ne more izpolniti niti v treh polnih mandatih,” je povedal za STA. “Obljubljal je Maribor kot vstopno točko za poslovanje na Kitajskem in kitajske vlagatelje v nova podjetja, a razen številnih dragih ‘turističnih’ potovanj njega in njegove ekipe ni bilo nič. Račun pa je izstavljen Mariborčanom,” je dodal.

Po ocenah Zinrajha je Fištravec nastavljal nekompetentne kadre in jih tekoče zamenjeval po svetovalskem ključu ljudi iz njegove sence, kar ima za posledico slabo vodenje občinske uprave in slabo poslovanje nekaterih podjetij v lasti občine. “Poskrbel je za polno kreditno nesposobnost občine za nekaj naslednjih mandatov in s tem praktično ničelno investicijsko vlaganje v nove projekte iz proračuna Mestne občine Maribor,” je prepričan.

V NLS prejšnjega župana Franca Kanglerja v kritiki dela Fištravca izpostavljajo nesposobnost črpanja evropskih in državnih sredstev. “V začetku mandata se je odpovedal evropskim sredstvom v višini dva milijona evrov za brv čez reko Dravo,” je v njihovem imenu povedal mestni svetnik Milan Mikl. Fištravčevi ekipi očita tudi “prenapihnjene in nerazvojno naravnane” proračune, nepregledne menjave direktorjev mestne uprave in javnih podjetij, dopuščanje prevelikega vpliva svetovalca Marka Kovačiča in nenadaljevanje prej začetih projektov, kot sta Evropska prestolnica kulture in Evropska prestolnica mladih.

“Župan se rad javno pohvali z izgradnjo fiziatrije in vrtca v Pekrah, ne pove pa, da sta ta dva projekta bila v celoti pripravljena v prejšnjem mandatu,” je povedal Mikl. Kot predstavniki drugih opozicijskih strank v mariborskem mestnem svetu je poudaril, da sami nikoli niso nasprotovali za Maribor dobrim projektom, ampak so tudi pripomogli k njihovemu uresničenju. “Veseli nas, da smo skupaj realizirali nabavo novih avtobusov in s tem počrpali sredstva iz ekoloških skladov. Prav tako smo sprejeli vse potrebne dokumente za sanacijo zahodne tribune v Ljudskem vrtu. Po petih letih se končno vrši sanacija srednjega bazena v Pristanu, dokončala se je atletska steza na Poljanah,” je naštel.

Po ocenah mestnega odbora SMC je Fištravec zaviral razvoj Maribora. “Ni mu uspelo izpolniti niti osnovnih pričakovanj meščanov Maribora, kaj šele svojih predvolilnih obljub. Večina občinskih cest je v katastrofalnem stanju, treba bo zgraditi 70 kilometrov javne kanalizacije, na področju gradnje kolesarskih stez smo na repu v Sloveniji,” so prepričani.

Županovanje Fištravca opisujejo kot drag in za Maribor škodljiv kadrovski vrtiljak v županovem kabinetu in javnih podjetjih. “Nova delovna mesta, ki jih je obljubljal župan Fištravec, bodo tako nastajala v sosednjih Hočah, kjer so v sodelovanju s stranko SMC postavili tovarno Magna, Maribor pa bo kot zapuščino tega župana dobil vedno večje stroške za vedno slabše storitve,” so še zapisali.

Zadnje novice

Sorodne vsebine