8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Mahnič: Knovs ima pravico nadzirati vse, kar počne Sova

Podpredsednik Knovsa Žan Mahnič (SDS) je v izjavi za STA izrazil ogorčenje nad odločitvijo Sove, da Knovsu ne preda nekaterih dokumentov, povezanih z zaposlitvijo znanke premierja Marjana Šarca. “Gre za grobo zlorabo Sove in rušenje ustavnega reda,” je dejal. Ocenjuje, da ima Knovs pravico nadzirati vse, kar počne Sova, vključno z zaposlovanjem.

 

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je namreč zavrnila zahtevo komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), naj ji po opravljenem nadzoru nad kadrovanjem v Sovi, vključno s postopkom zaposlitve konkretne uslužbenke, sicer Šarčeve znanke, posreduje še določeno dokumentacijo. Zahtevo je zavrnila, ker da je močno skrbi varnost podatkov, ki naj bi s Knovsa uhajali v medije, pa tudi, ker ocenjuje, da Knovs ni pristojen za nadzor področja zaposlovanja na Sovi.

Mahnič je takšno ravnanje Sove danes za STA ocenil kot grobo zlorabo Sove za politične namene in rušenje ustavnega reda. Prepričan je, da ima direktor Sove Rajko Kozmelj za takšno odločitev podporo Šarca in da si je ne bi upal sprejeti sam.

Glede zahtevanih dokumentov je pojasnil, da je Knovs zahteval samo življenjepise kandidatov za delovno mesto, ki ga je zasedla Šarčeva znanka. “Pri tem smo Sovi predlagali, naj na dokumentih zakrije imena in priimke, saj nas ti ne zanimajo. Želeli so namreč le preveriti, ali je imel kdo boljše reference od izbrane kandidatke. Glede na to, da nam teh dokumentov ne želijo poslati, je naš sum, da je bil kdo od ostalih kandidatov bolj primeren, upravičen,” pravi.

Ob tem tudi zanika, da bi kdo od članov Knovsa javnosti izdajal tajne podatke Sove. “Tako prejšnji kot zdajšnji direktor sta na komisiji večkrat povedala, da je sodelovanje med Knovsom in Sovo korektno, ker informacije ne odtekajo v javnost. Poleg tega smo šli na Sovo preverjat le informacije, ki so že bile objavljene v javnosti,” je dejal. Sam meni, da so nekatere informacije v javnost prišle s Sove same, zato Kozmelja poziva, naj “najprej počisti pred svojim pragom”.

V Sovi so sicer možnost, da bi bil za posredovanje podatkov medijem po opravljenem nadzoru pooblaščene skupine Knovsa, ki ga je vodil Mahnič, kriv kak uslužbenec Sove, v sredinem dopisu Knovsu zanikali, saj da so bili še vsaj dve uri po koncu nadzora vsi brez komunikacijskih naprav.

Glede navedb, da Knovs nima pristojnosti preverjati postopkov zaposlitev na Sovi, pa Mahnič dodaja: “Nekateri direktorji si razlagajo zakon tako, da je Knovs pristojen samo za nadzor odredb o prikritih preiskovalnih ukrepih. Mi se s tem ne strinjamo. Zadolženi smo za vse, kar Sova počne, tudi za kadrovsko politiko v primeru, da zaznamo, da je kaj narobe.”

Knovs naj bi se sicer o tem, kako bo ravnal naprej, po besedah Mahniča odločil na izredni seji, ki bo v torek.

Zadnje novice

Sorodne vsebine