9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Mag. Elena Zavadlav Ušaj – kandidatka SDS za županjo Mestne občine Nova Gorica nastopa na novembrskih lokalnih volitvah s sloganom ”Pridi. Voli. Spremeni.”

Mag. Elena Zavadlav Ušaj je magistra znanosti na področju javne uprave. Prihaja iz Solkana in si je skupaj z možem in otrokoma ustvarila dom v Novi Gorici. Zaposlena je v Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve, kjer svetuje podjetnikom pri njihovem poslovanju. S svojim strokovnim znanjem sodeluje pri raznih projektnih in strokovnih skupinah za prenovo poslovnih procesov v smeri izboljšav in poenostavitev postopkov v službi, kjer je zaposlena, in na ministrstvih ter predava na konferencah.

 

Politično je v občini v zadnjem mandatu zelo dejavna na področju kulture kot članica sveta različnih javnih zavodov na področju kulture ter članica Odbora za kulturo, šolstvo in šport. H kandidaturi pa jo je nagovoril tudi odličen rezultat, ki ga je dosegla kot kandidatka za poslanko na zadnjih državnozborskih volitvah, kjer je skupaj s Slovensko demokratsko stranko dosegla daleč najboljši rezultat v svojem volilnem okraju. Skupaj z ekipo, ki ne samo da ve kaj narediti, pač pa tudi kako narediti, je pripravila naslednji program:

1. V občinski upravi bomo odprli vrata občanom, podjetnikom, mladim, kulturnim ustvarjalcem in vsem, ki generirajo razvoj občine in jim bomo prisluhnili. Naš cilje je vzpostaviti učinkovito, strokovno, gospodarno in pravično upravljanje mestne občine ter njenih javnih služb in zavodov. Oblikovali bomo strokovne službe za koordinacijo krajevnih skupnosti za določitev projektov in njihovih prioritet, načrtovanje virov in terminske izvedbe, z obstoječimi kadri.

2. V prvih dveh letih mandata bomo 1/3 denarja, zbranega iz koncesijske dajatve od iger na srečo (večinoma sredstva, ki jih kot davke odvaja Hit d.d.), namenili za konkretne projekte, tako da denar ne bo več naključno razpršen po proračunu MONG. Delež za konkretne projekte bomo skozi leta povečevali. Ta programska točka bo vir za veliko v nadaljevanju naštetih projektov.

3. Razvoj gospodarstva bomo krepili z olajšavami in subvencijami pri razvoju podjetja kot npr. odlog plačila komunalnega prispevka, znižanje davka na nepozidana stavbna zemljišča, kredite s subvencionirano obrestno mero. Zavzeli se bomo za postavitev obrtne cone in logističnega centra.

4. Šolstvu bomo zagotovili nadaljnji razvoj. Okrepili bomo sodelovanje z izobraževalnimi ustanovami in gospodarstvom ter vsemi akterji, ki so vključeni v razvoj in zaposlovanje v naši občini.

5. Za razvoj podeželja bomo poskrbeli v smeri izboljšanja infrastrukture, urejanja turističnih točk in kot prostor za samooskrbo prebivalcev urbanih središč.

6. Položaj v kulturi se je v zadnjem obdobju slabšal. Zato podpiramo kandidaturo Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture leta 2025, saj ob tem vidimo možnost pridobitve sredstev za izgradnjo nujno potrebnega kulturnega centra in vključitev lokalnih kulturnih izvajalcev.

7. Za starejše prebivalce bomo poskrbeli za širitev mreže t.i. hiš dobre volje za varstvo starejših tudi na podeželju in njihovo zdravstveno oskrbo ter medsebojno vzajemno pomočjo.

8. Za mlade bomo poskrbeli za ustrezno zaposlovalno in stanovanjsko politiko, kot tudi druge ugodnosti za mlade družine. Za tiste, ki so še v obdobju študija pa za vzpostavitev kreativnega centra in štipendiranja.

9. Uredili in oživili bomo mestno jedro, da bo prijazno za pešce in kolesarje. Območje stičišča Rejčeve in Delpinove ulice bomo zaprli za promet in ga povezali v center mesta. Hkrati pa tudi dali poudarek na varčno in učinkovito rabo električne energije ter spodbujali uporabo koles. Na treh dostopih v to območje bomo uredili krožna obračališča. Uredili bomo zelene površine in umestili notranjo in zunanjo tržnico na mesto sedanje avtobusne postaje. Njo pa prenesli na primernejšo lokacijo.

10. Imamo bogato naravno in kulturno dediščino, vrhunska vina, odlično kulinariko. Z modernim pristopom in izdelavo aplikacije na pametnih telefonih lahko turista usmerimo glede na njegove želje in lokacijo. Z novoustanovljenim Zavodom za turizem bi poglobili razvoj športnega turizma na Lokvah (postavitev adrenalinskega parka), Ajševici (izgradnja vzpenjače) in v Solkanu pri kajakaškem centru ter pristopili k obnovi Laščakove vile in jo povezali s Kostanjevico in Goriškim gradom v enotno muzejsko-učno pot. Razširili bomo turistično ponudbo na Trgu Evrope in okrepili čezmejno sodelovanje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine