26.3 C
Ljubljana
torek, 15 junija, 2021

Mag. Dejan Kaloh: Ali so trije državljani Bosne, povezani z islamskim terorizmom, že zapustili Slovenijo?

Po poročanju medijev v odločitvi za zapustitev države zaradi ogrožanja varnosti države, javne varnosti ali javnega reda ni določenega roka, v katerem morajo zapustiti Slovenijo. Poslanec SDS mag. Dejan Kaloh je na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s policijskimi postopki zoper posameznike, državljane Bosne in Hercegovine zaradi varnosti države.

 

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani gospod minister Boštjan Poklukar,

v medijih sem zasledil, da je na predlog policije Upravna enota Ljubljana odpovedala prebivanje v Sloveniji trem državljanom Bosne in Hercegovine z dovoljenji za stalno prebivanje v Sloveniji zaradi ogrožanja varnosti države, javne varnosti ali javnega reda. 61. člen Zakona o tujcih (ZTuj-2) določa, da se tujcu, ki ima v Sloveniji dovoljenje za stalno prebivanje, to lahko odpove, če ogroža varnost države, javno varnost ali javni red. Ob tem velja dodati, da naj bi bili po poročanju medijev omenjeni v stikih tudi z Bilalom Bosnićem, skrajnežem, ki je novačil tuje teroristične borce. Kot poročajo mediji, v odločitvi za zapustitev države ni določenega roka, v katerem morajo zapustiti državo?

V zvezi s tem vas sprašujem naslednje:

1. Ali je policija državljanom Bosne in Hercegovine, ki jim je bilo odpovedano prebivanje v Sloveniji, že izvedla ukrep prisilne odstranitve iz Slovenije?

2. Koliko predlogov po 61. členu Zakona o tujcih (ZTuj-2) za odpoved prebivanja v Sloveniji je podala policija v letih 2015, 2016, 2017, 2018 in do 15. 3. 2019 ter v koliko primerih je bil ta ukrep določen oziroma izveden?

Zadnje novice

Sorodne vsebine