23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Mag. Branko Grims: Zakaj je odhajajoča vlada Mira Cerarja podpisala migrantom naklonjeno deklaracijo?

Kako in na osnovi katerega zakona Vlada Republike Slovenije v odstopu utemeljuje podpis Marakeške politične deklaracije v času, ko ima vlada v odstopu samo pooblastila za opravljanje nujnih poslov?

 

Poslanec SDS mag. Branko Grims je na Vlado Republike Slovenije, ki opravlja tekoče posle, naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s podpisom in veljavnostjo marakeške deklaracije. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Slovenija je konec pomladi podpisala Marakeško politično deklaracijo. Z njo se je Slovenija med drugim zavezala h »krepitvi azilnega sistema«, »dajanju prednosti prostovoljnega vračanja migrantov« in k izenačitvi pravic vseh migrantov »ne glede na njihov status«. Izjemno raztegljivi pojmi v Marakeški politični deklaraciji upravičeno vzbujajo pomisleke. Zagotovo bi, ne glede na naslov, zaradi sporne vsebine, moral pred podpisom take deklaracije svoje mnenje, če že ne soglasje, sprejeti Državni zbor Republike Slovenije. Ali – kot politični minimum – vsaj Odbor za zunanjo politiko Državnega zbora. Nič od tega se ni zgodilo in vlada je podpisala sporno deklaracijo kar sama. Izgovori, da je deklaracija »samo politična«, so v luči konkretnih zavez in skrajno spornih usmeritev, kot je na primer zaveza o politično korektnem »naklonjenem poročanju o migrantih«, očitno brezpredmetni.  

V zvezi s tem Vlado Republike Slovenije, ki opravlja tekoče posle, sprašujem naslednje:
1. Kako Vlada Republike Slovenije ocenjuje Marakeško politično deklaracijo ter kdaj, komu in na osnovi katerega zakona je dala vlada pooblastilo za njen podpis?
2. Kako bo vlada uresničevala zaveze iz Marakeške politične deklaracije?
3. Kako in na osnovi katerega zakona Vlada Republike Slovenije v odstopu utemeljuje podpis Marakeške politične deklaracije v času, ko ima vlada v odstopu samo pooblastila za opravljanje nujnih poslov?
4. Ali je vlada v času, ko lahko opravlja samo nujne zadeve, podpisala še kakšno deklaracijo ali drug zunanjepolitični akt brez predhodnega obvestila in oblikovanja stališča v Državnem zboru Republike Slovenije?
 

Vir: sds.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine