23.8 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Mag. Branko Grims: Vsak otrok si zasluži dostop do kakovostnega osnovnega šolstva

Tisti, ki so jih polna usta javnega šolstva, svoje otroke šolajo na zasebnih šolah. Poslanke in poslanci na seji državnega zbora obravnavajo predlog ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Republike Slovenije Marjana Šarca zaradi kršitev ustave in hujših kršitev zakona. Stališče poslanske skupine SDS je predstavil mag. Branko Grims, celoten magnetogram je v nadaljevanju.

 

MAG. BRANKO GRIMS: Kadar odloča Ustavno sodišče, sledi seveda besedi ustava. Vendar samo bistvo ustavnega odločanja pa je tehtanje vrednot, tistih temeljnih vrednot, ki predstavljajo jedro te družbe in njenega pravnega sistema, ki so temelj države torej. Ko je Ustavno sodišče presojalo o obveznem šolstvu in njegovem financiranju, je v resnici v nasprotju s tem, kar ste trdili danes, in to vsi dobro veste, sledilo najbolj plemenitemu možnemu cilju – hotelo je zagotoviti možnost, da bi tudi otroci iz najbolj revnih družin imeli dostop do najbolj kvalitetnega šolstva, se pravi, zasebnega šolstva. Zato se je opredelilo za to, da bi imelo to šolstvo možnost 100 % financiranja, in temu se izogibate že več let.

Temu se je v tem mandatu izognila na najbolj sramoten način tudi ta vlada in njena koalicija, vi, ki tu sedite. Torej, za revne otroke iz revnih družin v resnici gre! Tiste, ki jih imate polna usta, kadarkoli greste na volitve. Ko pa jim je treba omogočiti dostop do kvalitetnega šolstva pa naredite vse, da se to ja ne bi uresničilo. Sramota vseh sramot! To so levičarji! Kaj je rekel Havel: »Laž je nesmrtna duša levičarjev.« Dobrodošli v parlamentu!

No, zdaj pa poglejmo, kaj je bistvo te zgodbe danes. To pomeni, da tisti, ki svoje otroke šolajo na zasebnih šolah, onemogočajo revnim nadarjenim otrokom dostop do najbolj kvalitetnega šolstva. Če kdo ne verjame, poglejte nekaj primerov; Igor Lukšič je bil predsednik SD in minister za šolstvo, ki je imel polna usta javnega šolstva: »Samo javno šolstvo je edino zveličavno, moramo ga braniti z vsemi sredstvi …« In svoje otroke je šolal na zasebnih šolah, gospe in gospodje. Milan Kučan, vaša starosta in siva eminenca, vedno poudarja: »Samo javno šolstvo, javno šolstvo moramo ohraniti za vsako ceno!« In seveda je svojo hčerko poslal na zasebno univerzo, celo v ZDA. To je pa razlika med besedami in dejanji, gospe in gospodje. Zakaj? Zaradi tega, ker vsi levičarji sami najbolje vedo, da je zasebno šolstvo tisto, ki daje najbolj kvalitetno izobrazbo.

In s tem, ko to ovirate, kaj v resnici delate? Svojim otrokom dajete prednost na račun vseh ostalih. To je sramota vseh sramot, gospe in gospodje. Zdaj se pa spet smejte naprej. Sram vas je lahko in bi vas moralo biti, za to, kar počnete že leta, in za to, kar počnete tudi v tem mandatu, na čelu s predsednikom vlade.

Predsednik vlade je maloprej govoril o dveh odločbah Ustavnega sodišča in trdil, da sta v nasprotju, da gre za isto zadevo in da sta v očitnem nasprotju. Gospe in gospodje, ne gre za isto zadevo. Prva se nanaša na kompletno šolstvo v celoti, se pravi, od najnižjega do najvišjega nivoja. Ta druga odločba, ki je predmet obravnave danes, se nanaša izključno na osnovno šolstvo, ki je obvezno. To se pravi, ne gre niti približno za isto zadevo, in to je treba vedeti. Pa tudi če bi bili ti dve odločbi kjerkoli v nasprotju, kaj uči pravo? V ustavnem pravu je stvar popolnoma jasna: dva enakovredna akta si pač sledita in velja tisti, ki je mlajši, kasnejši. Tudi če bi bilo kakšno nasprotje pa trdim, da ga ni, samo pravilno je treba stvari brati. Kajti ustavni red je treba razumeti kot celoto, ustavo je treba brati kot celoto. In seveda, tudi odločbe Ustavnega sodišča je treba razumeti in brati na pravi način, z nekim temeljnim znanjem.

Ampak, seveda, take neumnosti, kot smo jih prej slišali od predsednika vlade, se zgodijo, ali pa namerno zavajanje, kakor hočete, če v vladi sedi profesor ustavnega prava, ustavno pravo pa v parlamentu razlaga tip, ki je imel šest popravnih izpisov na lesarski srednji šoli. Potem se pa čudimo, če smo tam, kje smo. To pa je problem. Pa zanimivo, da medijski izklop pri tem tako deluje, da profesorju ustavnega prava, ki sedijo v vladi, kažejo ankete nula, temu drugemu pa, ne vem kaj že, do neba, pa že kmalu bo tam kot Milošević na 110 %. To je res zanimivo. To bi se morali tudi tisti, ki v vladi sedite, precej zamisliti nad tem dejstvom, kam pravzaprav gre ta država.

Ko smo predlagali zakon, ki seveda ni edina možna rešitev, kot ste sami pravilno ugotovili, smo ga predlagali z najboljšimi nameni. In smo verjeli, da boste spoštovali ustavni red in svoje lastne obljube, ki ste jih dali, da boste to uredili. Pa tega niste storili. Še več, zakon ste mrtvo hladno zavrnili, svojega pa sploh predlagali nikoli niste. Danes pa pravite, ja, tisto ni bilo tako, kot smo si mi želeli. Pa koga imate za norca?! Zakon bi lahko amandmirali, če se vam kaj ni zdelo ustrezno in bi bil sedajle že zdavnaj lahko sprejet. Vi pa ste to zavestno zavrnili. Gospe in gospodje, zavestno ste kršili ustavni red Republike Slovenije na čelu s predsednikom vlade. Zato je ta ustavna obtožba upravičena. In zato bomo v SDS glasovali zanjo.

Zakaj pravzaprav se tako vpije o javnem zdravstvu, javnem šolstvu in se to zveličuje, kot da je to edino dobra stvar? V praksi v resnici vsa zgodovina človeštva dokazuje samo to, da na dolgi rok na kateremkoli področju družbenega življenja, če hočete zdravstvo, šolstvo ali kjerkoli drugje, samo konkurenca garantira razvoj in kvaliteto. Ko pa gre v Sloveniji za zasebno šolstvo, gre to za par procentov. To je tako majhno, da je prav smešno, ampak se s tem ukvarjajo vsi, kot da gre za, ne vem, kakšen grozen denar in vse skupaj. 123 milijonov za ilegalne migrante v enem letu ni problem. Par 100.000 , kolikor bi stalo vse to, o čemer danes govorimo, to je pa strašen problem, ker je v ozadju vaša ideologija …

… ker je v ozadju v resnici za tiste, ki razumejo, za kaj gre, temeljna želja levičarjev, ki govorijo eno in delajo točno nasprotno, da za svoje otroke zagotovijo najboljše možno šolanje, torej zasebno šolstvo, vse ostale pa posiljujejo z javnim šolstvom, ki lahko na nekaterih meritvah tudi dobro skozi pride, dejansko pa je okuženo z ideologijo, z ideologijo spola, s kulturnim marksizmom, z LBTQ, po šolah hodijo kar nekateri in to predavajo v okviru šolskih ur. Jaz ne vem, ali to plačuje ministrstvo ali kako se sploh lahko to zgodi. Ko sem izvedel, da je bilo to pri mojih otrocih sem dal ovadbo. Pa kolikor vem se s to ovadbo ni nič zgodilo. Kajti, trdim, da je to direktna kršitev ustavne norme, po kateri imam kot starš, kot oče pravico odločati o vrednotah v okviru katerih bom šolal svojega otroka.

Gre za vprašanje, ali spoštujemo ustavo kot celoto ali ne. In kaj potem dobimo kot produkt javnega šolstva? To si lahko včasih ogledamo tudi v razpravah v tem državnem zboru, ko ti nekdo, ki celo življenje parazitira samo na davkih in prispevkih, ki jih plačujejo podjetniki in vse državljanke in državljani, reče, da bo podjetnike z bajoneti izteral v morje. Ja, ja, tudi taki so v tem državnem zboru, saj to veste. In potem podjetniki začnejo pakirati kufre in odidejo v tujino in zaradi tega deset in sto milijonska škoda v evrih, nepopravljiva razvojna škoda, ki jo tudi vi povzročate s tem, ko ste zavrnili, da bi se uredilo to možnost šolanja. Ko torej nekateri najbolj nadarjeni otroci iz revnejših družin nimajo dostopa do najbolj kvalitetnega šolanja in s tem direktno rušite tudi razvoj države Slovenije, ne dovolite, da bi Slovenija razvila vse svoje razvojne potenciale, zato gospe in gospodje, ne samo, da vas je lahko sram, ampak bi vas moralo biti sram.

In zato je ta ustavna obtožba še kako upravičena. Kajti za otroke gre. Gre za razvoj in gre za ustavni red, za spoštovanje ustavnega reda, ker nobeden nima pravice reči, da nekega predloga, ki zgolj uresničuje enostavno odločbo, da ga ne bo pogledal zaradi tega, ker bo nekoč on predlagal nekaj drugega. Naj predlaga takrat, kot rečeno, če se danes sprenevedate, da zakon ni bil vredu, ja zakaj ga pa niste amandmirali. Vlada ga je zavrnila. Kratko in malo in je s tem prevzela odgovornost, vi ste pa potem slepo izvršili tisto, kar vam je predsednik vlade rekel. In to je vsa zgodba, gospe in gospodje.

In ko govorimo o ideologizaciji šolstva. Kaj se potem zgodi? Jaz bi si želel šolo, iz katere pridejo otroci, ki bodo kompetentni, ki bodo sposobni tekme v modernem svetu, takem kot je, da se bo Slovenija razvijala, da bo vsak od otrok dosegel svoj maksimum, kajti vsak od otrok je dragocen, vsako ima neko prednost pred drugimi in to je treba poiskati in to je treba pospeševati, to je treba omogočati, da otroci razvijejo z najbolj kvalitetnim šolstvom. In še enkrat poudarjam, kvalitetno šolstvo na dolgi rok zagotavlja samo ustrezna konkurenca, vse ostalo je bla bla, in to vsi zelo dobro veste.

Vam gre pa za druge stvari. Ne samo za to, kar sem prej povedal, da ko pridejo iz socializma žal še vedno preživetega šolstva, otroci ne razumejo niti tega, kako je, da je podjetništvo vrednota, da so najuspešnejši podjetniki tisti, ki bi morali biti idol, ki bi morali biti zgled vsem drugim. Ampak mislijo, da je tukaj neka država, ki štanca denar, tako kot se jim je zdelo v socializmu, pozabili so pa, da je to inflacija požrla na eni strani to, kar so na drugi dobili. In na koncu imamo državo, tako kot je. To je pa rezultat. Ko smo se osamosvojili, smo imeli velikansko prednost pred celotnim vzhodnim delom, danes nas državi Višegrajske skupine prehitevajo po vseh straneh, po vseh kriterijih že. Kje je Češka? Nekoč je bila daleč daleč, daleč za nami. Poljaki nas že prehitevajo.

Seveda, mi se ukvarjamo pa s socializmom, ki ga ohranjate tudi s sistemom javnega šolstva, kajti to je vse zgodba. Zakaj se vpije o javnem zdravstvu in o javnem šolstvu? Javno zdravstvo je največja pralnica denarja. Tisti, ki imajo popolna usta javnega zdravstva, ko jih, recimo, zaboli hrbtenica, kot gospoda Kučana, gredo pa na operacijo na zasebno kliniko v Švico, na račun davkoplačevalcev, verjetno. In isto je pri šolstvu. Tisti, ki najbolj vpijete, javno šolstvo je edino pravo, edino, to moramo braniti kot vrednoto, svoje otroke pa potem šolajo na zasebnih šolah. Povedal sem primer gospoda Lukšiča, gospoda Kučana, lahko naštejem še kakšne sindikaliste, pa lahko naštejem še enih 50 najbolj znanih imen iz levice, če hočete, ampak verjetno imate vsi toliko ne volje ne časa, da bi to poslušali, vam pa lahko kdaj objavim, če želite, in to zelo dobro veste in to je tisto, kar je ta sramota, ko se sprenevedate, delate eno, govorite pa čisto nasprotno. To je pa problem.

In zaradi tega Slovenija v razvoju zaostaja in zaradi tega potem pride iz takega sistema javnega šolstva produkt, ki skače okoli tudi po tem državnem zboru s sliko kakšnega masovnega zločinca, pa sem se potrudil, pa da mu pomagam, namesto tiste majice, prav zdajle je šel sicer ven, ampak upam, da me gospod Kordiš vidi, to je prava slika Che Guevara, veste. Tukajle on strelja na dve mladoletni dekleti, verjetno sta poslušali zahodno glasbo, kajti to je bil razlog, da je on pobijal mlada dekleta, bil je psihopat, on je užival pri tem, jih je od blizu gledal, ko so umirala. To je Che Guevara, gospe in gospodje, pa bil je drugače rasist, delal se je norca iz črncev, pač bil je homofob, če ne veste tega, tudi geje je pobijal. To, gospe in gospodje, skače potem, ko pride iz tega sistema javnega šolstva, ker pojma nima, o čem sploh govorijo tam in kakšen je svet v resnici.

In potem se, recimo, zgodi tudi to, kar se je ravno zdajle dogajalo v minulih dneh, ko obujamo spomin na grozljivosti holokavsta, ampak ljudje božji, a vi veste, da je prvi, ki je uporabil besedo holokavst, Karl Marx. Tisti, ki ga tudi nosijo tukaj po parlamentu na svojim majicah. On je bil rasist, on je rekel: »Tisti manjvredni narodi morajo izginiti, rase morajo izginiti.« Rasist! To je bil Karl Marx. A se tega ne učite v sistemu javnega šolstva? Tega se pa ne naučite, ne? Čisto ene druge kozlarije dajejo kot vrednote. To pa je problem. A veste, da je Karl Marx s svojim rasizmom bil temelj nacizma, se pravi nacionalnega socializma in internacionalnega socializma, se pravi socializma kot takega? A se tega v osnovni šoli učite? Ne? Veste, kaj je najbolj noro? V tem sistemu javnega šolstva, kot danes obstaja, se včasih učijo hujše laži, kot smo se v nekdanjem socializmu.

Takrat smo se še učili, da je tam v Mačkovi vili bila ustanovljena združba za boj proti Angliji, Franciji in Ameriki, danes pa rečejo samo, da je bila to osvobodilna fronta. Ja seveda, no. Za borbo z roko v roki za nacisti. To je spomenik kolaboracije v resnici. Pa vas tega uči javno šolstvo? Da bi imeli pravi odnos, da bi razumeli sploh družbo v kateri živite. In potem seveda, če si tak produkt javnega šolstva, potem v tem parlamentu razlagaš, da je Venezuela zgled za ves svet. A je res Venezuela zgled? Socializem še nikoli nikjer ni uspel.

No vidite, zdaj pa smo tam, zakaj se vztraja pri sistemu javnega šolstva za vsako ceno, kajti v resnici, če bi šli iz tega, koliko stane in kaj dobimo kot družba kot celota, je seveda jasno, da je popolnoma vseeno v principu ali isti znesek namenimo za šolstvo v javnem šolstvu ali v zasebnem šolstvo. Važno je, da ven pride z vrednotami, ampak pravimo vrednotami, primerno izobražen otrok, s čim več znanja, ki bo čim bolj kompetenten in sposoben prispevati k razvoju svoj maksimum celotne družbe in vseh. Samo to je kriterij in samo temu kriteriju je tudi sledilo Ustavno sodišče, ker razvoj bi moral biti edini kriterij – ob spoštovanju ustavnih norm. Ustavna norma pa je, da imajo vsi v principu enake pravice

In kaj je hotelo Ustavno sodišče, gospode in gospodje? Tistim iz najrevnejših družin, nadarjenim otrokom je hotelo omogočiti do najbolj kvalitetnega šolstva, vi pa to ovirate in preprečujete! In zato, gospode in gospodje, smo v SDS predlagali in bomo podprli ustavno obtožbo zoper predsednika vlade, ker je ne samo primerna in utemeljena, ampak z vidika spoštovanja ustavnega reda in ustavnih norm ter temeljnih vrednot te družbe, tudi nujna.

Zadnje novice

Sorodne vsebine