4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Mag. Branko Grims v vprašanju Jensu Stoltenbergu izpostavil odnos med zvezo NATO in Rusijo

Kakšne varnostne in politične posledice imajo lahko kršitve skupaj sprejetih ukrepov, standardov in politik zveze NATO s strani posameznih članic zveze do Rusije?

Na obisku v Sloveniji se danes mudi generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg. Med drugim je nagovoril tudi poslanke in poslance v Državnem zboru RS in jih pozval k povišanju sredstev za obrambni proračun. Čeprav mnogi menijo, da bi bilo bolje, če bi se sredstva namenilo za bolnišnice ali socialo, pa »kruta resničnost pravi, da je treba narediti več« za zagotavljanje varnosti. Tudi ni pošteno, da se male države, kot je Slovenija, skrivajo za velikimi, je še poudaril Stoltenberg, ki se, kot je večkrat poudaril, zaradi svojih izkušenj kot poslanec, minister in predsednik norveške vlade dobro zaveda, pred kakšnimi izzivi so glede tega vprašanja poslanci.

V nadaljevanju je Stoltenberg odgovarjal tudi na vprašanja poslanca SDS mag. Branka Grimsa. Zanimalo ga je, kako ocenjuje aktualno stanje na področju odnosov med zvezo NATO in Rusijo ter kako ocenjuje ravnanje tistih članic zveze NATO, ki ne spoštujejo skupaj dogovorjenih politik zveze NATO do Rusije. Poslanca SDS je zanimalo še, kakšne varnostne in politične posledice za določeno državo in zvezo kot celoto imajo lahko kršitve skupaj sprejetih ukrepov, standardov in politik zveze NATO s strani posameznih članic zveze do Rusije.

Glede odnosov z Rusijo je Stoltenberg poudaril, da se zavzema za trdno in odvračalno držo do Rusije, da pa vendarle spodbuja dialog za zmanjševanje napetosti in izboljševanje odnosov s to vzhodno sosedo.

Ponovil je zaskrbljenost, ker je Rusija uporabila silo proti Gruziji in nato tudi Ukrajini, ker povečuje izdatke za vojsko, ker na meji z zvezo NATO vseskozi potekajo obsežne vojaške vaje in tudi ker razvija nov tip rakete, s čimer naj bi kršila pogodbo proti jedrskim raketam srednjega dosega iz leta 1987 (INF).

Odločno skupno ukrepanje zveze NATO proti ruskim dejanjem je po njegovem mnenju uspešno, saj se ukrajinski scenarij ne more ponoviti. A to ne izključuje prizadevanj za ohranjanje dialoga, je še ponovil generalni sekretar Nata.

SDS/STA

Zadnje novice

Sorodne vsebine