2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Mag. Branko Grims: Slovenija mora narediti vse, da zaščiti svojo južno mejo!

Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ter poslanec SDS mag. Branko Grims se je danes srečal z Lorenzom Tamarom, predstavnikom italijanskega sindikata policije, pri čemer sta oba omenjena po srečanju podala izjavo za medije o perečih temah sosednjih držav, ki se nanašajo na področje migrantske in varnostne politike ter skupnega pregona mednarodnega kriminala in organiziranega kriminala (tudi s pomočjo posebnih metod in sredstev).

»Varnost je ena in nedeljiva in velikokrat se pozablja, da s sosednjimi državami nimamo le skupne meje, temveč tudi nekatere skupne probleme. Položaj je, vsaj v Trstu in okolici, v veliki meri podoben tistemu v Sloveniji. Balkanska migrantska pot se je namreč ponovno odprla, v Italiji so to tudi uradno razglasili, in vsak dan narašča število migrantov, ki prihajajo v obe državi. Dnevno pride v Slovenijo že več kot 50 migrantov in vsi, ki so prestreženi v Sloveniji, pri nas tudi zaprosijo za azil, zaradi česar azilni domovi pokajo po šivih,« je povedal poslanec SDS in dodal, da se pritisk migrantov za nadaljevanje poti iz Slovenije krepi. »Pot nadaljujejo tisti, ki jih policija ne prestreže, pa tudi nekateri ostali, saj pogoji v prenapolnjenih azilnih domovih v Sloveniji niso več taki, kot so si jih migranti predstavljali,« je dodal. Ob tem je izpostavil, da vlada Mira Cerarja realno stanje v veliki meri prikriva, »prikriva pa tudi težave, ki so na obeh straneh, namreč tudi tržaški del do Gorice je prenapolnjen z migranti.« Po besedah poslanca so tudi nekatere italijanske levičarske nevladne organizacije, migrante pretihotapile mimo italijanskih kontrolnih točk, pri čemer te migrante italijanska policija imenuje duhovi, ker niso nikjer zabeleženi. »Tudi to predstavlja problem za zagotavljanje varnosti, saj gre za velik potencial za rekrutiranje kriminalcev vseh vrst,« je ocenil mag. Grims in dodal, da je tudi v Sloveniji vse več aktivnosti kriminalnih združb, ki pomagajo pri tihotapljenju ilegalnih migrantov v Italijo. »Pri lovu na eno od teh skupin je prišlo tudi do nesreče na italijanski strani, kar odpira problem medsebojnega sodelovanja, to pa pomeni, da je treba dobro urediti zasledovanje ene policije na ozemlju druge države,« je povedal mag. Grims.

Tudi predstavnik italijanskega sindikata Lorenzo Tamaro je opozoril na težave, ki jih ima italijanska policija z migranti, pri čemer je dodal, da njihova policija potrebuje večje število policistov na terenu. »Število policistov na terenu je v tem trenutku izjemno pereče vprašanje za policijo,« je dejal Tamaro in opozoril na problem tega, da je balkanska pot ponovno oživljena. Da se ne bi zgodilo to, kot kar se je v Sloveniji ob zadnjem masovnem valu migrantov, ko so morali slovenski policisti delali v težkih pogojih, italijanski sindikati na pomen številčnosti policije še posebej poudarjajo. »Želimo si sodelovanja s slovenskimi policisti in da bi se čim bolj pripravili na množične migracije,« je dejal Tamaro, ki je ob tem izpostavil tudi, da si italijanski sindikati prizadevajo za ustrezna navodila glede ravnanja v primeru akcij, ko gre za akcije, potekajo na ozemlju obeh držav. »Potrebujemo bolj podrobna pravila in zagotovila, da policisti na terenu pravilno ravnajo,« je povedal Tamaro in še dodal, da je srečanje kot je današnje koristno zato, da »čim bolj uskladimo ukrepanje na obeh straneh.«

Predsednik KNOVS mag. Branko Grims je nadalje še povedal, da je bil nedavno sam i na srečanju v Monfalconu, kjer je v približno 23.000 veliki skupnosti 5.000 novih priseljencev in še nedoločljivo število »duhov«. »Županja je sedaj začela stvari postavljati v red, je pa to, ko pride do takšnega obsega, izjemno težko,« je dejal mag. Grims in ob tem opozoril na bližino Monfalcona. »Trenutek, v katerem se nahajamo, je izjemno zahteven. Nova italijanska vlada v koalicijski pogodbi napoveduje izgon pol milijona ilegalnih migrantov, kar je izjemno težka naloga tudi za italijansko policijo, kjer je položaj podoben slovenskemu. Tudi tam je, tako kot v Sloveniji, kot smo slišali, število policistov premajhno,« je dejal mag. Grims in dodal, da pa Italija sicer ima dovolj močno vojsko, česar pa nima Slovenija. »Številčnost Slovenske vojske bi bilo treba okrepiti. Pomembnost krepitve Slovenske vojske je v tem, ker radikalni islamisti samo vojsko jemlje kot resno silo« je povedal mag. Grims.

Nato je poslanec opozoril še na poročanje nekaterih hrvaških medijev o dogovorih med Cerarjem in Plenkovićem, da naj se še naprej pošilja migrante k nam, nam pa ne bo treba prodati Ljubljanske banke. »Upam na reakcijo oblasti, ne glede na to, ali so te trditve resnične ali ne. Realnost pa je, da se proti Sloveniji premika 10.000 migrantov, na Balkanu je trenutni 60.000 migrantov in Slovenija mora narediti vse, da zaščiti svojo južno mejo,« je opozoril mag. Grims. »Sam menim, da vlada v odhajanju težave glede azilantov pometa pod preprogo, kar je izjemno neodgovorno, saj tako veliko število migrantov predstavlja, ekonomski, socialni, varnostni problem, s katerim se bo morala odgovorno in resno spopasti naslednja vlada,« je dejal mag. Grims in kot nekorektno označil dejstvo, da vlada ne predstavi kakršnihkoli številk. »Sicer je bilo objavljeno, da se v domu za 40 azilantov v tem trenutku nahaja 299 azilantov, število vlog za azil pa je iz 3000 narastlo na 5000 in sedaj naj bi dobivali že po 50 vlog dnevno, torej bo morala vlada na vrat na nos iskati nova bivališča zanje, kar po mojih informacijah tudi že počne,« je povedal poslanec SDS. Ob tem je dodal, da vsaka vloga za azil predstavlja tudi problem, saj mora po mednarodnih pravilih država, ki je začela azilni postopek, le tega tudi dokončati. »Zato je pričakovati, da bomo ljudi, ki so odšli naprej, dobili nazaj, zaradi sprememb v drugih državah, kjer desne vlade branijo svoje ozemlje. Tako migranti ne morejo več naprej, kar za Slovenijo predstavlja izjemen varnostni, socialni in razvojni problem,« je bil jasen mag. Grims.

Nenazadnje je še dejal, da moramo od vlade že sedaj zahtevati, da zaščiti slovenske meje in da sodeluje s sosednjimi državami in dela v obojestransko korist in zaščito tistih, ki zaslužijo vso podporo, ko nastavljajo svoje zdravje in življenje za našo varnost, »to pa so policisti, vojaki, gasilci, prostovoljni gasilci, pripadniki civilne zaščite in tisti, ki pri zagotavljanju varnosti sodelujejo.« Mag. Grims je ob tem še opozoril na nedavno izjavo Policijskega sindikata Slovenije, ki je izpostavil, da so policisti izpostavljeni hudim bolezni ob stiku z migranti in da je treba narediti več za njihovo zaščito. »Tudi tu je skupna točka italijanske in slovenske policije. Njihovo delo je za zaščito vseh drugih in bodimo jim hvaležni za to,« je še povedal poslanec SDS.

Zadnje novice

Sorodne vsebine