7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Mag. Branko Grims: Kako bo ukrepala vlada Marjana Šarca, da prepreči škodljive posledice nadaljnjega zapiranja meje z Italijo?

Katere druge ukrepe, poleg skupnih policijskih patrulj na meji med Slovenijo in Italijo, obsega dogovor med italijansko in slovensko vlado?

 

Poslanec SDS mag. Branko Grims je na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s povečevanjem kontrole na meji z Italijo.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju. 

Spoštovani!

Že več mesecev so iz Italije prihajala opozorila, da bodo poleg Avstrijcev, še Italijani uvedli kontrolo na meji in s tem za Slovenijo dejansko suspendirali Šengen. Balkanska pot za ilegalne migrante je spet odprta, vlada pod vodstvom Marjana Šarca pa očitno ni sposobna zagotoviti varnosti in zakonitosti na meji s Hrvaško. Vlada Republike Slovenije je ves čas zatrjevala, da dogajanje v zvezi z vdori ilegalnih migrantov na ozemlje Republike Slovenije na naši južni meji »obvladuje«.

Ob obisku dr. Mira Cerarja v Italiji so nekatere italijanske spletne strani objavile vesti o tem, da naj bi začele delovati skupne policijske patrulje ob meji. Po istih virih naj bi bil dogovor sklenjen zaradi panike slovenske vlade zaradi grozeče zapore zahodne meje in nadaljnjega izrinjanja Slovenije iz schengenskega območja. Dogovor se začenja uresničevati z nastopom skupnih policijskih patrulj na meji med Slovenijo in Italijo.

Slovenska javnost je bila o tem dogovarjanju sosednjih vlad seznanjena šele veliko kasneje, sprva se je vse celo zanikalo. Zato je toliko bolj zanimivo, da so isti viri poročali, da naj bi se hkrati dogovorili tudi za močno pospešitev vračanja zajetih ilegalnih migrantov iz Italije v Slovenijo, lahko tudi brez posebnega dokazovanja o poti vstopa. Ne glede na to je predsednik dežele Furlanije – Julijske krajine M. Fedriga že uradno zahteval postavitev ograje na celotni meji s Slovenijo. Po napovedih italijanskega notranjega ministra Salvinija pa bi do postavitve ograje z rezilno žico lahko prišlo že meseca oktobra.

 Zato vas sprašujem:

  1. 1. Kako ocenjujete stanje na področju svojega »obvladovanja razmer« na meji s Hrvaško?
  2. 2. Katere druge ukrepe, poleg skupnih policijskih patrulj na meji med Slovenijo in Italijo, obsega dogovor med italijansko in slovensko vlado?
  3. 3. Kdaj bo Vlada Republike Slovenije ustrezno poostrila nadzor na meji s Hrvaško, tja namenila bistveno večje število vojakov z vsemi potrebnimi pooblastili ter se na južni meji raje dogovorila za skupne patrulje in drugo pomoč sosednjih držav oziroma držav, ki so nam pripravljene pomagati, na primer Višegrajske skupine? Zakaj tega ni že storila doslej – torej pravočasno, da do za Slovenijo varnostno in razvojno škodljivih posledic sploh ne bi prišlo?
  4. 4. Kako boste ukrepali, da preprečite škodljive posledice nadaljnjega zapiranja meje z Italijo?
  5. 5. Kdaj in kako bo Vlada Republike Slovenije prevzela odgovornost za opustitev pravočasnih in zadostnih ukrepov za dejansko preprečitev vdorov ilegalnih migrantov preko meje v Slovenijo in s tem za zagotovitev varnosti in zakonitosti?

Zadnje novice

Sorodne vsebine