17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Madžarska veleposlanica brez dlake na jeziku: tednik Mladina zaničuje Madžare

Kar počne Mladina, je omalovaževanje odločitve madžarskega ljudstva, ki je Viktorja Orbana tretjič zapored z dvotretjinsko večino izvolilo za predsednika vlade, je zaničevanje Madžarov, je danes v odzivu za STA zapisala madžarska veleposlanica v Ljubljani Edit Szilagyine Batorfi.

 

Madžarsko veleposlaništvo v Ljubljani je z verbalno noto pri zunanjem ministrstvu protestiralo zaradi naslovnice tednika Mladina, na kateri je Orban z roko v fašističnem položaju, in ministrstvo prosilo “za pomoč pri preprečevanju podobnih incidentov v prihodnosti”.

Na MZZ so jih zavrnili, češ da se ne vmešavajo v svobodo medijev. Nota je povzročila zgražanje v delu politike. Obeta se razprava v državnem zboru, predsednik Borut Pahor pa je izrazil pričakovanje, da se bodo vlade drugih držav vzdržale komentiranja medijev.

STA je veleposlanico zaprosila za pojasnila, kako naj bi naslovnica tednika kršila načela svobode tiska in svobode izražanja, kot je navedla v verbalni noti. Poleg tega jo je prosila za pojasnilo, kako lahko naslovnica tednika “škodi sicer odličnemu sodelovanju” Slovenije in Madžarske, kaj konkretno bi moralo slovensko zunanje ministrstvo po njihovem mnenju storiti, pa tudi, kako odgovarja na kritike, da je poskušala vplivati na avtonomijo slovenskih medijev.

Veleposlanica pa je zapisala le: “Viktorja Orbana so Madžari tretjič zapored z dvotretjinsko večino izvolili za predsednika vlade. Kar počne Mladina, je omalovaževanje odločitve madžarskega ljudstva, zaničevanje Madžarov. Judovska skupnost na Madžarskem živi v miru, njenih pripadnikov ne napadajo na ulicah, ne vlamljajo v njihova stanovanja, kot se dogaja v nekaterih drugih evropskih državah.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine