12.8 C
Ljubljana
sreda, 28 februarja, 2024

Madžarska predsednica odstopila zaradi sporne pomilostitve – kaj pa Nataša Pirc Musar?

Piše: G. B. 

Večkrat smo že poročali o precej nenavadni praksi pomilostitev pri sedanji predsednici republike Nataši Pirc Musar. No, njena madžarska kolegica je zaradi ene sporne pomilostitve danes odstopila. 

Madžarska predsednica Katalin Novak, ki se je znašla pod plazom kritik zaradi sporne pomilostitve, je danes odstopila, poročajo tuje tiskovne agencije. V Budimpešti je v petek več kot tisoč protestnikov zahtevalo njen odstop, ker je aprila lani pomilostila moškega, obsojenega zaradi prikrivanja spolnih zlorab v domu za otroke in mladostnike. “Odpovedujem se svojemu položaju,” je v nagovoru izjavila predsednica in priznala, da je naredila napako, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pomiloščeni namestnik direktorja doma za otroke in mladostnike v kraju Bicske je za pomoč nekdanjemu direktorju pri prikrivanju zločinov dobil tri leta in štiri mesece zapora. Žrtve je prepričeval, naj umaknejo svoje obtožbe. Direktor je bil obsojen na osem let zapora. Zaradi pomilostitve so k protestom pozvali opozicijska stranka Momentum ter študentske in druge organizacije. Protestniki so bili kritični tudi do nekdanje pravosodne ministrice Judit Varga, ki je podpisala pomilostitev.

Madžarski premier Viktor Orban, sicer politični somišljenik predsednice, se je v četrtek na sporno pomilostitev odzval tako, da je v parlament vložil predlog spremembe ustave, s katero bi predsednici odvzel pravico do pomilostitve obsojencev zaradi kaznivih dejanj, storjenih nad otroki. Novak je ob tem zatrdila, da bi tovrstno spremembo ustave podprla.

Katalin Novak je marca 2022 postala prva ženska na položaju predsednika Madžarske. Po dveh letih bo moral parlament ponovno izbirati predsednika republike.

In pri nas? Nataša Pirc Musar je doslej že pomilostila tihotapce z migranti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine