2.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Luka Mesec se je sprenevedal o uvedbi nadzora na meji s Hrvaško in Madžarsko

Piše: Nova24tv.si

Potem ko sta se sosednji Avstrija in Italija zaradi migracijskega pritiska, razmer na Bližnjem vzhodu in s tem povečane stopnje ocene teroristične ogroženosti v državah EU odločili za podaljšanje oziroma uvedbo nadzora na meji s Slovenijo, je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar napovedal, da se bo tudi slovenska vlada odločila za uvedbo nadzora na meji s Hrvaško in Madžarsko. Čeprav je bil odlok u uvedbi začasnega nadzora tudi sprejet na četrtkovi 76. redni seji vlade, minister Luka Mesec trdi, da temu ni tako.

“Vlada je torej danes potrdila nadzor na madžarski in hrvaški meji. Kakšno je tu stališče Levice? Ste danes podprli ta predlog?” je ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca po seji vlade povprašala novinarka Kanala A. Na to je minister iz vrst Levice odgovoril, da predlaga, da pogovor teče o spremembah Zakona o delovnih razmerjih. “Ta predlog bom komentiral, ko se o njem pogovorimo v stranki,” je še dodal.

“Torej danes ni bila enotna vlada?” je z vprašanjem nadaljevala novinarka. Na to pa ji je Mesec odgovoril: “Saj tudi ni bilo tega predloga na vladi”. Ker je želela novinarka vendarle izvedeti, kakšno je sicer njegovo stališče do začasne uvedbe nadzora s Hrvaško in Madžarsko, ga je vprašala, kakšno je sicer njegovo stališče. Ta pa ji je odgovoril: “Se bomo pogovorili. Se opravičujem, jaz sem se čisto cel teden ukvarjal z zakonom o delovnih razmerjih. Nisem se ukvarjal z ostalimi stvarmi.” 

Ministru Mescu vprašanje novinarke ni bilo všeč in se je preprosto zlagal, da tega vprašanja na vladi ni bilo. Poleg sprememb Zakona o delovnih razmerjih, s katerimi pravi, da se je tako intenzivno ukvarjal, je bil namreč sprejet tudi Odlok o uvedbi začasnega ponovnega nadzora na notranjih mejah Republike Slovenije z Republiko Hrvaško in Madžarsko, na podlagi katerega se bo pričel izvajati nadzor v soboto, 21. oktobra. “Zadnji dogodki potrjujejo, da se pripadniki različnih terorističnih in ekstremističnih gibanj ter skupin umikajo z območij oboroženih spopadov, da bi se izognili morebitnim posledicam za svoja dejanja ali celo z namero, da bi v nadaljevanju ogrozili našo varnost in stabilnost. Ob tem obstaja tveganje, da bi se te osebe, tudi s pomočjo storitev tihotapskih mrež, infiltrirale v mešane migracijske tokove in skušale na nedovoljen način vstopiti tudi v Republiko Slovenijo, kjer smo letos do 15. oktobra zabeležili že 48.076 nedovoljenih prehodov notranje meje,” so ob sprejemu odloka med drugim pojasnili na vladi, potem ko so se dlje časa sprenevedali pred opozorili opozicije in varnostnih strokovnjakov.

Image

Luka Mesec na četrtkovi seji vlade.

Seveda ni prvič, da Mesec ni povsem seznanjen s tem, kakšna zakonodaja se sprejema. To je zelo očitno dokazal tudi v primeru uvedbe solidarnostnega prispevka, ko mu je voditeljica Tarče Erika Žnidaršič dejala, naj ji pokaže, kje v zakonu je člen, ki ljudi z oddelano soboto odvezuje prispevka, pa ji ta tega ni znal pokazati. Je pa sicer tudi zgovorno samo po sebi, da minister ni želel podati svojega stališča glede sprejetega odloka o uvedbi začasnega nadzora na meji s Hrvaško in Madžarsko. Kot kaže se mora prej posvetovati s stranko, za katero se ve, da je izrazito promigrantsko usmerjena. Ne pozabimo namreč, kako se je poslanka Nataša Sukič priklenila na enega od prosilcev za azil, ki ga je čakala deportacija. Glede na to, da so Mescu znotraj stranke z glasovanjem odrekli mesto koordinatorja stranke in mu s tem dali vedeti, da se z njegovim delovanjem znotraj vlade ne strinjajo, se je kot kaže raje odločil za taktiko, da z javnostjo ne deli svojih stališč.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine