1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Luka Mesec bi varčeval na račun najšibkejših?

Piše: Domen Mezeg (nova24tv.si)

“Varčevanje na račun najšibkejših. Minister Luka Mesec zavaja, ko kot razlog za zamrznitev socialnih transferov navaja pravila EU glede proračunskega primanjkljaja. Ta se namreč ne zaostrujejo. Ravno nasprotno. Sproščajo se,” je pojasnila evroposlanka Romana Tomc. 

Evroposlanka Romana Tomc, je ministra Luko Mesca postavila na laž, ko je zapisala, da zavaja, ko pravi, da je razlog za zamrznitev socialnih transferjev pravilo EU glede proračunskega primanjkljaja, ki se dejansko ne zaostrujejo, ampak sproščajo. Po poročanju STA so predloga proračunov za naslednji dve leti obravnavali tudi člani Državnega zbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Največje število kritik (tako koalicijskih kot opozicijskih članov), se je nanašalo na načrtovano uskladitev socialnih transferjev za leto 2024. Prepričani so namreč, da bo ukrep le še poslabšal življenjske pogoje za tiste na socialnem dnu.

Mesec laže, da mora Slovenija znižati primanjkljaj!

Kot je v predstavitvi predlogov proračunov uvodoma dejal minister Mesec, ima ministrstvo z ozirom na obstoječi proračun za letos na razpolago 2,12 milijarde evrov, po predlogu za sprememb za proračun 2024 pa bodo prihodnje leto prejeli 1,78 milijarde evrov, torej bistveno manj sredstev, čemur naj bi po njegovem botrovalo več razlogov. Navedel je ustanovitev njegovega ministrstva za solidarno prihodnost, kamor je bilo prestavljeno področje dolgotrajne oskrbe in vnovično aktivacijo fiskalnih pravil EU. Posledično naj bi bila Slovenija pod pritiskom, da mora znižati primanjkljaj. Kot razlog je navedel tudi nedavne poplave. Dejal je še, da so avgusta iskali “čim manj boleče” možnosti.

Poslanka SDS Karmen Furman (Foto: STA)

Mesec bi dodatno obdavčil premoženje!

Dejal je še, da kljub temu “boli predvsem zamrznitev socialnih transferjev v letu 2024″. Je pa vesel, ker naj bi v tem istem obdobju izvedli uskladitev višine pokojnin, ki naj bi v skladu s trenutnimi podatki dosegla približno osem odstotkov. Ena od Meščevih rešitev je višji davek na premoženje, saj na evropski ravni “močno zaostajamo” za drugimi državami. Za poslanko SDS Karmen Furman pa je žalostno, da se finančna sredstva nižajo predvsem za tiste programe, ki vključujejo najranljivejše. “Drastično ste posegli v te postavke. Če bi danes sedeli v obratni vlogi, sem prepričana, da bi minister za delo, ki so ga bila v preteklosti polna usta socialne države, danes govoril popolnoma drugače,” je še dejala.

Minister bo varčeval pri novogradnjah in domovih za ostarele!

Meščevemu ministrstvu za letošnje leto pripada 190 milijonov evrov, v skladu z aktualnim predlogom pa se finančna sredstva za leto 2024 znižajo na 155,5 milijona evrov, leta 2025 pa dvignejo na 272,8 milijona evrov. Poslanci so posebej opozorili na načrtovana krčenja sredstev za področje dolgotrajne oskrbe, gradnjo stanovanj in gradnjo domov za ostarele. Poslanec NSi Aleksander Reberšek pa je vladni strani očital, da so iz proračunskih načrtov izpadli mnogi projekti novogradenj in obnov domov za starejše. Koalicijo je spomnil, da število neprofitnih stanovanj močno zaostaja za predvolilnimi obljubami.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine