10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Luka Koper toži italijansko družbo v zvezi s poglabljanjem prvega bazena

Na Okrožnem sodišču v Kopru je pristala tožba Luke Koper proti družbi Costruzioni generali Xodo, ki je leta 2014 začela dela poglobitve prvega luškega bazena, kasneje pa ji Luka ni podaljšala pogodbe. Luka od Italijanov terja nekaj več kot 1,1 milijona evrov. Stranki danes nista dosegli poravnave, dokazni postopek pa se bo nadaljeval septembra.

Družba Xodo je bila izbrana na javnem razpisu in je z deli poglabljanja prvega luškega bazena na globino 14 metrov začela februarja 2014. Z deli se je nato zatikalo – po tedanjih navedbah Luke Koper izvajalec ni opravil niti desetine predvidenega dela -, Luka pa nato maja istega leta ni podaljšala pogodbe z Italijani, dela pa je zaključila nizozemska družba Van Oord.

Strani danes nista dosegli poravnave, tako da se je začela glavna obravnava. Sodnica Špela Grilc je sicer od Luke zahtevala dodatna pojasnila v zvezi z njenim tožbenim zahtevkom. Sodnica je namreč med drugim izrazila stališče, da zamuda pri izvedbi del ni nujno razlog za izgubo zaupanja.

Kot je pojasnila Grilčeva, je v zvezi z odškodninsko obveznostjo Xoda treba ugotoviti resničen namen Luke in v zvezi s tem presojati sam odškodninski zahtevek. Sodišče sicer meni, da vzročna zveza med zatrjevano povzročeno škodo in neizvedbo del v roku ni tako očitna.

Luka Koper konkretno zahteva odškodnino, ki izhaja iz višjega plačila novim izvajalcem, zmanjšanega za že izvedena dela s strani Xoda. Ker Luka uveljavlja škodo iz naslova plačila novim izvajalcem poglobitve za delo, ki bi ga moral opraviti Xodo, je sodnica opozorila, da mora biti obseg škode predvidljiv. Kot je dodala, pa posla, ki so ga za Luko izvedli Xodo in novi izvajalci, po njenem mnenju nista primerljiva.

Zastopnik tožene stranke Marko Zorman je opozoril, da je Xodo zaradi potrebe po dodatnih delih, ki se je pojavila takoj ob sklenitvi pogodbe, dejansko izkopal dodatnih dobrih 6000 kubičnih metrov materiala, kot jim ga je priznala Luka. Sicer pa je opozoril na prekluzijo tožbenega zahtevka Luke.

Ker ni moč govoriti o nenavadni škodi ali izgubljenem dobičku, ampak samo o škodi zaradi izgube zaupanja, je odškodnino mogoče uveljaviti le znotraj enoletnega prekluzivnega roka, je menil odvetnik.

Obe strani bosta dopolnili pripravljalni vlogi, glavna obravnava, v kateri je predvideno tudi zaslišanje več prič, pa se bo nadaljevala septembra.

Zadnje novice

Sorodne vsebine