Napoved kandidature dr. Anžeta Logarja za ljubljanskega župana preko družabnega omrežja Facebook je sprožila velik pozitiven odziv javnosti, saj je že od 17. novembra 2006 v ljubljanski mestni občini zasidran Zoran Janković. Glede na to, da je Janković daleč od moralne avtoritete zaradi pravnomočne obtožnice v zadevi Stožice, afere farmacevtka, zadolženosti Ljubljane in še bi lahko naštevali, ni čudno, da ljudje hrepenijo po spremembi, ki bi prispevala k normalizaciji Ljubljane.

Preko Twitterja je mogoče prebrati množico navdušenih zapisov, kot so: “Letošnji božič bi rad praznoval v Ljubljani brez Zorana Jankovića.”;”Čas je že, da se počisti ta hlev … in da prestolnica res postane najlepše, najuspešnejše mesto, na katerega bo lahko ponosna vsa Slovenija.”; “Zdaj se pa zmenimo, desnica in vsi, ki hočemo, da Ljubljana postane spodobno evropsko mesto, ne pa gradbena jama.”; “Super novica! Anže Logar kandidira za župana Ljubljane. Končno bo Ljubljana dobila poštenega in pametnega župana.”

Velja za enega najbolj prizadevnih poslancev

Dejstvo je, da pozitiven odziv na Logarjevo kandidaturo ne preseneča, glede na to, da velja za enega najbolj spoštovanih poslancev, ki se je še posebej izkazal s svojim zavzetim delom kot predsednik Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji. Logar je ob najavi kandidature zapisal, da je šel v politiko z iskrenimi nameni, ob tem pa je ves čas ohranjal zaupanje v to, da se da doseči premike. “Vem, da se da. Le vztrajen moraš biti, imeti energijo za delo, nikoli obupati in ohraniti primerno mero optimizma. V politiko sem šel zato, ker želim dokazati, da se tudi na pošten način da spreminjati stvari na bolje.”

Foto: Facebook

Županu masla na glavi ne primanjkuje

Čeprav proti Jankoviću teče kar 9 predkazenskih postopkov in je bil do sedaj obtožen jemanja podkupnin, izsiljevanja farmacevtke za spolne usluge, povzročitve bančne luknje zaradi sporne gradnje stadiona ter kupa drugih dejanj, povezanih z družinskimi posli in odpisi dolgov, je najavil kandidaturo za že kar četrti zaporedni mandat ljubljanskega župana. V normalni državi kaj takega nikakor ne bi mogli spregledati niti sodniki niti volivci, pri Jankoviću pa je slika drugačna, saj ima na svoji strani režimske medije, ki so iz njega zgradili zgodbo o uspehu. Ti pa seveda ob tem “pozabljajo” poročati o težavah s sodiščem, prejšnji teden je namreč postalo znano, da je obtožnica proti Jankoviću postala pravnomočna.

(Foto: STA)

Janković se za masko navzven hvali s tem, kako je Ljubljano spremenil v najlepše mesto na svetu, čeprav svojo pozornost usmerja le v center, preostale predele pa zanemarja. Gradbene jame, napol dokončane stavbe, železniška in avtobusna postaja, napol dokončane Stožice, okupirana tovarna Rog, tudi to je Ljubljana. Janković, ki se je na najavljeno kandidaturo Logarja že odzval, je povedal, da je njegovo kandidaturo pričakoval in da ta v ničemer ne bo vplivala na njegove načrte in kampanjo. Po besedah Jankovića se je očitno stranka SDS odločila, da za županskega kandidata postavi drugo najmočnejše ime v stranki, ob tem pa je dodal, da je Logar močno ime zgolj v stranki. “Ljubljančani pa so preveč razgledani in bodo prepoznali prazne floskule,” je po navedbah STA povedal dolgoletni župan Ljubljane, ki pravi, da sam naj ne bi obljubljal tistega, česar ni mogoče uresničiti. Poleg tega je napovedal, da kampanja ne bo dolgočasna, saj naj ne bi bilo nikogar, ki Ljubljano pozna tako kot on.

Čeprav je Janković zanikal, da bi pravnomočna obtožnica v zadevi Stožice lahko pokvarila predvolilno vzdušje, pa je dejstvo, da je sedaj na Ljubljančankah in Ljubljančanih, da se odločijo, če želijo obraz protikorupcije ali pa želijo še naprej gledati Jankovića (obraz korupcije), ki je s svojim obnašanjem in nedotakljivostjo v posmeh vsem.

H. M.