5.7 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Logar v Varšavi z ministrskima kolegoma potrdil odlične odnose med državama

Zunanji minister Anže Logar je danes v Varšavi na srečanju s poljskima ministroma za zunanje in evropske zadeve Jackom Czaputowiczem in Konradom Szymanskim potrdil odlične odnose med Slovenijo in Poljsko. Logar je izrazil tudi zadovoljstvo nad dobrim sodelovanjem Slovenije z višegrajsko skupino.

 

Logar se je poljskemu gostitelju Czaputowiczu zahvalil za pomoč Poljske pri repatriaciji slovenskih državljanov med pandemijo covida-19. “Te geste, ki dokazuje solidarnost in prijateljstvo med državama, se bomo v Sloveniji vedno spominjali s hvaležnostjo,” je dejal Logar.

Sogovornika sta izpostavila dobro gospodarsko sodelovanje med državama. Blagovna menjava med državama je namreč dosegla že skoraj dve milijardi evrov. Ob tem sta kot velik potencial izpostavila sodelovanje pri izgradnji prometne infrastrukture v srednji Evropi. To je ena glavnih tem pobude Tri morja, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Logar je izpostavil pomen vključitve koprskega pristanišča v bodoči baltsko-jadranski železniški koridor, ki je del načrtovanega vseevropskega transportnega omrežja in bo predstavljal sodobno železniško povezavo med obema državama.

Glede višegrajske skupine je Logar izrazil interes za nadaljevanje in krepitev tega sodelovanja tudi v prihodnosti.

Czaputowicz pa je na novinarski konferenci dodal, da Poljska upa na tesno sodelovanje z novo desnosredinsko vlado v Sloveniji. Ocenil je namreč, da postaja Slovenija kot rezultat “določenih političnih procesov, ki se dogajajo v državi”, pomemben partner Poljske, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Glede nedavnega vrha EU je pohvalil sodelovanje premierjev Poljske in Slovenije, Mateusza Morawieckija in Janeza Janše. “Skupaj smo dosegli uspeh. Slovenija se je priključila skupini držav Višegrada in rezultat tega vrha je naš skupen dosežek,” je dodal.

V okviru obiska se je Logar srečal tudi s poljskim ministrom za evropske zadeve Konradom Szymanskim, ki mu je predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU, med katerimi je navedel tudi evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana. Ministra sta podprla širitev EU in se strinjala, da je treba dejavno sodelovati in pomagati ustvarjati okoliščine za napredek Zahodnega Balkana.

Ministra sta se pogovarjala tudi o možnih rešitvah migracijskega vprašanja, s katerim se sooča Evropa. Strinjala sta se, da so načini solidarnosti lahko različni, problem pa je treba reševati tudi v sodelovanju z državami izvora.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine