4.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

“Lobiranje” Marjana Šarca proti Plenkoviću zgolj pesek v oči slovenske javnosti: Slovenski premier po lastnih besedah nima kaj misliti, on zgolj reagira

V torek, 2. junija, se je končala seja Evropskega sveta, na kateri so se voditelji držav članic EU dogovorili, kako bodo razdeljeni najvišji vodstveni položaji EU v novem mandatu. Pogajanja so bila težka, saj je oslabljeni položaj Evropske ljudske stranke in Evropskih socialistov. A kljub temu so pogajanja pokazala, da imajo veliko vlogo pri odločanju tudi manjše države. A na žalost med njimi ni Slovenije.

 

Evropska unija ima resne težave sama s sabo, kar so pokazala tudi nedavna pogajanja za vodilne položaje v EU. Če je pred volitvami veljal tihi dogovor, da mesto predsednika Evropske komisije pripade vodilnemu kandidatu relativnega zmagovalca, pa se je z oslabitvijo EPP in Evropskih socialistov to spremenilo.

Na koncu so vodilni kandidati odpadli, a je EPP vseeno dobil podporo držav članic EU za imenovanje nemške obrambne ministrice Ursule von der Leyen na mesto predsednice Evropske komisije. To bo obenem tudi prvo imenovanje ženske na položaj vodje Evropske komisije, kar še enkrat potrjuje predanost EU postavljanju žensk na najvišje položaje znotraj EU v imenu boja za “enakost spolov”.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine