1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Ljubljanski župan ne priznava, da ima z zdravstvom hud problem

Piše: Gal Kovač (Nova24tv.si)

Župan Ljubljane Zoran Janković je mestnim svetnikom odgovoril, da so za probleme v zdravstvu krivi drugi, še naprej pa podpira direktorico Zdravstvenega doma Ljubljana Antonijo Poplas Susič. Prav tako se upira predlogu, da bi za ljudi brez osebnega zdravnika ustanovili informacijski center. 

Ljubljanski mestni svetniki bodo se bodo danes na zahtevo opozicije sestali na izredni seji. Med drugim bodo na seji potrjevali sestave odborov in komisij, odločali o novem sklepu o financiranju političnih strank in razpravljali o ukrepih za zagotovitev osebnega zdravnika za vse prebivalce Ljubljane.

Izredno sejo je zaradi nevzdržne situacije v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana zahtevalo 16 mestnih svetnikov, ki so ob tem pripravili 13 sklepov za izboljšanje dostopa do zdravstvenih storitev v Ljubljani.

Zahtevo so vložili svetniki iz strank in list SLS, SDS, NSi, Levice, Vesne, Piratske stranke, Glasu za otroke in družine ter samostojni svetnik Jožef Horvat. Med sklepi predlagajo, da se vzpostavi informacijsko telefonsko središče za osebe brez zdravnika, kjer bi reševali nemedicinske težave, in da se razbremeni zdravnike administrativnega dela.

Župan Janković ne priznava, da ima njegova občina hud problem s stanjem v zdravstvu
Mestni svetniki so Svet Zdravstvenega doma Ljubljana ob tem pozvali, naj predlaga začetek postopkov za zamenjavo vodstva zavoda. Po besedah predlagateljev trenutno vodstvo ne more celovito in nepristransko izvesti sanacije in potrebne spremembe zdravstvenega sistema v Ljubljani, saj so zavod pripeljali v trenutno stanje. Med predlogi je tudi ustanovitev informacijskega centra za razreševanje zdravstvenih težav, ki so administrativne narave, kot so e-bolniške, podaljševanje kronične terapije in bolniški staleži. Rešitev vidijo v izboljšanju strojne in programske opreme ter izvedbi programov za izboljšanje digitalne pismenosti zaposlenih v ZD Ljubljana ter občank in občanov. Hkrati so pozvali župana, naj poveča štipendiranje študentov medicine.

Vrsta pred ZD Bežigrad. (Vir: Twitter)

Mestni svetnik Aleš Primc iz Gibanja za otroke in družine je danes prejel odgovor župana Jankovića, kjer je ta zavrnil, da ima v svoji občini problem z zdravstvom. “To si je treba pogledati. Popolna odsotnost stika z realnostjo. Jankovićev odgovor opozicijskim mestnim svetnikom o stanju v ljubljanskem zdravstvu, iz katerega izhaja, da on in direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana super delata.”

ZD Ljubljana je v zadnjem času v središču pozornosti zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov ter med 13.000 in 15.000 oseb brez izbranega osebnega zdravnika. Situacijo sicer rešujejo z odpiranjem ambulant za neopredeljene osebe.

Pojasnila župana Jankovića si lahko preberete v nadaljevanju:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine