23.9 C
Ljubljana
sreda, 4 avgusta, 2021

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore: Res boli, ko Gospod očiščuje svojo nevesto

Slovenski škofje so dopoldne pred začetkom velikonočnega tridnevja darovali krizmene maše, na katerih duhovniki obnovijo duhovniške zaobljube. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore se je ob tem dotaknil tudi spolnih škandalov v Cerkvi ter dejal, da ve, kako bolijo tiste duhovnike, ki z njimi nimajo nič. Tem se je zahvalil za zvesto služenje Bogu.

“Vem, kaj pomeni hoditi po mestu v kolarju in se srečevati s pogledi ljudi. Poznam to bolečino in poznam ta sram. Vem tudi, kako skelijo besede, ki jih kristjani slišite na delovnem mestu, med kolegi ali med sosedi. Tudi med sorodniki. Vem, kako globoko zareže beseda o grehih Cerkve v dušo kristjana, ki si prizadeva, da bi po svojih najboljših močeh živel evangelij. Papež ima prav. Res boli, ko Gospod očiščuje svojo nevesto,” je v pridigi dejal Zore.

Z besedami, ki jih je ob koncu nedavnega srečanja o zaščiti mladoletnih v Cerkvi izrekel papež Frančišek, se je tudi posredno zahvalil vsem duhovnikom, ki “zvesto in scela služijo Bogu in se čutijo osramočene in očrnjene zaradi sramotnega obnašanja nekaterih sobratov”. “Zahvaljujem se v imenu vse Cerkve veliki večini duhovnikov, ki ne samo, da so zvesti celibatu, ampak izgorevajo v svoji službi, ki je danes postala zaradi pohujšanja redkih, a še vedno preštevilnih sobratov, še težja. Hvala tudi vernikom, ki dobro poznajo svoje dobre pastirje, še naprej molijo zanje ter jih podpirajo,” je povzel besede papeža.

V pridigi je Zore dejal še, da je duhovništvo dar, zavest o tem pa najboljše varstvo pred tem, da bi duhovništvo za duhovnika ne bilo vir veselja in hvaležnosti ter da bi zanj začelo postajati breme. Duhovniki so morajo po njegovih besedah tudi zavedati, da so kot bratje drug drugemu, pri čemer mora beseda bratstvo preiti tudi v dejanje.

Pomen bratskega odnosa med duhovniki je v svoji pridigi izpostavil tudi mariborski nadškof Alojzij Cvikl, ki je imel sicer krizmeno mašo že v sredo v mariborski stolnici. “Danes smo priča številnim oblikam individualizma. Včasih se zdi, da individualni interesi prevladajo nad skupnim dobrim. Mi pa delajmo skupaj in nesebično,” je pozval duhovnike.

Poudaril je tudi pomen poguma, ki ga zahteva današnji čas: “Današnji čas zahteva pogumnega duhovnika in pogumnega škofa. Še posebej v času, ko doživljamo, da se duhovnike blati, ko doživljamo tudi pastoralne neuspehe, ko se praznijo cerkvene klopi in se krči naš zbor. Vse to nas toliko bolj vabi, da stopimo pogumno skupaj.”

Pri krizmenih mašah duhovniki obnovijo svoje duhovniške obljube in posvetijo olje, ki ga čez leto uporabljajo pri krstu, birmi in mašniških posvečenjih. Pri večernih mašah pa izvedejo obred, ko je Jezus svojim učencem umil noge. Z večernimi mašami se bo sicer danes začelo velikonočno tridnevje, ki bo vrhunec doseglo v nedeljo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine