18.7 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

Ljubljanskega šerifa ta mesec čakata dve sojenji, a obe po že izvedenih lokalnih volitvah

Ljubljanski župan Zoran Janković, ki se poteguje za nov mandat, bo moral konec meseca kot obtoženi na predobravnavni narok na ljubljanskem okrožnem sodišču v zadevi Gratel, v začetku decembra pa ga čaka še predobravnavni narok v zadevi Stožice. To sicer ni prvo sojenje ljubljanskemu županu, vendar pa je bil v zadevi Niš pravnomočno oproščen.

 

Več let po odmevnih preiskavah – te so pri ljubljanskem županu v zadevi Stožice potekale septembra 2012 in februarja 2014 v zadevi Gratel – bo moral Janković znova na sodišče. Predobravnavni narok v zadevi Gratel je razpisan za 29. november, v zadevi Stožice pa za 5. december, so na ljubljanskem okrožnem sodišču pojasnili za STA.

Tožilstvo Jankoviću v zadevi Stožice očita podpis po njihovem mnenju sporne pogodbe v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB leta 2010 lahko najel več kot 50 milijonov evrov kredita. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Janković je pred časom ocenil, da je to, kar mu očitajo, “popolnoma brezpredmetno”. “Ne, da se veselim hoditi na sodišče, ampak je to edina možnost, da dokažem svojo pravico.”

V zadevi Gratel pa je ljubljanski župan obtožen kaznivega dejanja sprejemanja podkupnine, saj naj bi leta 2007 od podjetja Gratel zahteval 500.000 evrov donacije za Ljubljanski grad v zameno za dovoljenje za prekop javnih površin pri gradnji kabelskega omrežja.

Tudi te očitke je Janković že večkrat zanikal. “Obtožnica je nesmiselna, saj mi v njej očitajo, da sem kot župan pridobil korist za mestno občino, kar je navsezadnje tudi naloga župana,” je pravnomočnost obtožbe komentiral Janković.

Zadnje novice

Sorodne vsebine