7 C
Ljubljana
torek, 6 decembra, 2022

(LJUBLJANA) Volitve v mestni svet: Jankovićevim manj mandatov kot pred štirimi leti, izpadel pa nestrpni Janez Stariha

Piše: Janja Strah

Volitve v ljubljanski mestni svet so po pričakovanju prinesle zmagoslavje Listi Zorana Jankovića, ki je osvojila 18 mest v 45-članskem mestnem svetu, kar pomeni, da stari in novi župan Zoran Janković po novem nima več absolutne večine. V dosedanjem mandatu je njegova lista zasedala 24 sedežev.

Verjetno je razlog tudi v tem, da je tokrat na volitvah prvič kandidirala tudi lista Gibanja Svoboda in osvojila osem sedežev. Zadovoljni pa ne morejo biti v SDS, ki so pred štirimi leti osvojili deset sedež, po novem jih bodo imeli šest. Zato je predsednik mestnega odbora SDS Ljubljana Anže Logar, nedavni predsedniški kandidat, ki pa za mestnega svetnika tokrat ni kandidiral, sporočil, da odstopa s funkcije in se poslavlja od mestne politike.

Seveda bodo v mestnem svetu tudi tokrat najožji Jankovićevi sodelavci, kot so Janez Koželj, Aleš Čerin st., Tjaša Ficko, Jelka Žekar, Marta Bon, Dejan Crnek, pa tudi mestni upokojenski funkcionar Marjan Sedmak, ki nagovarja upokojence, naj na referendumu glasujejo za vladno rešitev zakona o dolgotrajni oskrbi. Pa tudi sedaj že legendarna Francka Trobec, sicer dobra znanka Milana Kučana.

Med osmimi svetniki Gibanja Svoboda znanih obrazov ni, čeprav je bila med kandidati – resda bolj na koncu liste – tudi Urška Klakočar Zupančič. Še najbolj znan je igralec Ludvik Bagari, po rodu sicer iz Prekmurja, pa Katja Damij, nekdanja kandidatka LMŠ za evropsko poslanko, o kateri smo poročali, da je davčna dolžnica. Damijeva je bila mestna svetnica že v dosedanjem mandatu v samostojni svetniški skupini skupaj z Mašo Kociper in Draganom Matićem.

Je pa iz mestnega sveta izpadel razvpiti Janez Stariha, ki je znova skušal priti v »ljubljanski parlament« preko liste kolesarjev in pešcev. Nase je še najbolj opozarjal s svojimi nestrpnimi in vulgarnimi izpadi, ki jih na tem mestu ne bomo naštevali.

SD je obdržala dve svetniški mesti, na eno od njih se je uvrstil nekdanji poslanec in dosedanji svetnik Marko Koprivc, sicer »ponosni naslednik ZKS«. Očitno bo to zanj tolažilna nagrada. Ne bo pa poleg njega več Martine Vuk. SD očitno ni pomagalo, da je bilo na njeni listi veliko znanih kandidatov, kot denimo ministrica Dominika Švarc Pipan, nekdanji minister Dejan Prešiček, upokojeni novinar Črt Kanoni, piarovec Denis Sarkić, državni sekretar Igor Šoltes, ostarela Sonja Lokar, pa tudi Nelida Nemec, mati evropskega poslanca Matjaža Nemca.

V ljubljanski mestni svet pa se je prebil županski kandidat Aleš Primc, kar je velik uspeh za Glas za otroke in družine.

Med kandidati Levice so bili med drugim minister za delo Luka Mesec, županska kandidatka Nataša Sukić, pa Lan Jenull in Tatjana Greif. Nobeden od naštetih se sicer ni uvrstil v mestni svet, a je Levica izboljšala rezultat in k trem sedežem iz prejšnjega mandata dodala še enega.

Med dobitnike sedežev (po enega) prihajajo tudi Vesna, Piratska stranka ter SLS. Slednjo bo zastopala županska kandidatka, zdravnica Tina Bregant. Dosedanja svetnika NSi Mojca Sojer in Jožef Horvat ostajata še naprej v mestnem svetu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine