14.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Levičarski Mesec: Potencialni koalicijski partnerji obljubili, da bodo iz nje črtali vse koncesije, ki so bile dane NSi

Po izpadu NSi iz koalicijske enačbe peterice sredinskih strank bodo za pogajalsko mizo danes sedli predstavniki LMŠ in Levice. Določili naj bi časovnico pogajanj, najprej pa naj bi se lotili vsebinskih točk.

V LMŠ so Levico na koalicijska pogajanja povabili po tistem, ko so ugotovili, da je možnost pogajanj z NSi v drugem krogu iskanja mandatarja za sestavo nove vlade izčrpana. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je ob tem zatrdil, da gredo v pogajanja z Levico resno in ne zato, da bi “izgubljali čas in imeli neke scenarije zadaj”.

V Levici so vabilo sprejeli, ob tem pa pričakujejo, da se bodo najprej usklajevali o vsebini, saj želijo doseči kompromis glede njihovih ključnih programskih točk. Z usklajevanji se po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca mudi, saj mora Levica pred morebitnim podpisom koalicijske pogodbe izvesti še interni referendum med svojim članstvom.

LMŠ naj bi Levici tudi že posredovala osnutek koalicijske pogodbe, ki pa ni enak tistemu, o katerem so se LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS uskladili z NSi. Po Meščevih besedah so jim potencialni koalicijski partnerji obljubili, da bodo iz nje črtali “vse koncesije, ki so bile dane NSi”.

Današnjih pogajanj, na katerih bodo predvidoma določili njihovo časovnico, naj bi se udeležili le predstavniki LMŠ in Levice, pozneje bodo sledila srečanja tudi z drugimi potencialnimi koalicijskimi partnerji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine