6.3 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Levičarji iznakazili domoljubni praznik vrnitve Primorske k matični domovini: Več totalitarnih simbolov kot slovenskih zastav

V soboto je v Ajdovščini potekala slovesnost ob obletnici vrnitve Primorske k matični domovini, 15. septembra 1947 je bila namreč uveljavljena pariška mirovna konferenca. Ta dan obeležujemo kot državni praznik z državno proslavo vsakih pet let, odkar je to uvedla prva vlada pod vodstvom Slovenske demokratske stranke. Domoljubni praznik so levičarji s totalitarnimi simboli povsem iznakazili in ga spremenili v neokusno parado iz nekdanjih svinčenih časov.

 

V nedeljo je minilo 72 let od uveljavitve mirovne pogodbe, ki je bila podpisana 10. februarja 1947 v Parizu med Italijo in zmagovalci druge svetovne vojne. V spomin na ta, za slovenski narod pomemben dogodek, je prva vlada Janeza Janše z novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji uvedla državni praznik, ki ga z državno proslavo praznujemo vsakih pet let. Pred tem Slovenci nismo imeli praznika, ki bi obeležil tako pomemben dogodek, kot je vrnitev Primorske k matični domovini.

Italijanski apetiti po Primorski so bili od nekdaj prisotni

Kot so zapisali pri Slovenski demokratski stranki, so bili italijanski apetiti po Primorski, kjer živijo Slovenci, v zgodovini od nekdaj prisotni in so bili uresničeni med in po prvi svetovni vojni. Leta 1915 je bil podpisan tajni londonski sporazum, s katerim je Italija stopila na stran antantnih sil in se vključila v vojno. Odprla se je krvava Soška fronta in terjala premnogo slovenskih življenj. V zameno za boj na strani antantnih sil je bil Italiji obljubljen velik del zahodne Slovenije z dolino Sočo, Trstom, Gorico, Trento in Istro. Rapalska pogodba iz leta 1920 je poskrbela, da je Italija obljubljeno dobila in Primorska se je priključila italijanskemu ozemlju, s čimer se je zgodila velika tragedija slovenstva. Slovenija je takrat izgubila tretjino svojega ozemlja, na katerem je živelo okrog 350.000 Slovencev.

Foto: Twitter

Slovenci so s protifašistično organizacijo TIGR postali zgled, kako se povezovati in ne razdvajati

V času po prvi svetovni vojni so bili na izgubljenem slovenskem ozemlju prepovedani uporaba slovenskega jezika, petje slovenskih pesmi, branje slovenskih knjig. Pouk v šolah je bil samo v italijanskem jeziku, spreminjali pa so celo slovenske priimke v italijanske. To je bil velik udarec za slovenski nacionalni značaj na Primorskem. Toda Slovenke in Slovenci se kljub težkim časom niso zlomili in so obstali ter se italijanskemu zatiranju uprli z ustanovitvijo prve protifašistične organizacije TIGR. Postali so vzgled, kako povezovati in ne razdvajati. Z njihovo slogo in pogumom ter borbo za slovenstvo je lahko Primorska vstala. V tem letu smo bili priča težnjam poslanca SD, da bi se ime praznika spremenilo.

Foto: Twitter

Priključitev je neprimeren in škodljiv izraz, saj nakazuje, da Primorska ni bila nikoli del matične domovine

Želja po preimenovanju praznika vrnitve Primorske v praznik priključitve Primorske k matični domovini ni vzgled povezovanja, ampak razdvajanja. “Priključitev” je neprimeren in škodljiv izraz, saj nakazuje, da Primorska nikoli ni bila del matične domovine, kar pa seveda ne drži. Težnja po preimenovanju pa kaže na nespoštovanje do vseh tistih, ki so se desetletja borili za dan, ko bodo izgubljeni sinovi in hčere naroda vrnjeni matični domovini.

Levičarji iz slovesnosti ponovno priredili rdečo orgijo, polno totalitarnih simbolov

Kot je poročala Slovenska tiskovna agencija, so osrednjo prireditev, ki je tokrat potekala v Ajdovščini, pripravile primorske borčevske in veteranske organizacije v sodelovanju s primorskimi občinami, slavnostni govornik pa je bil predsednik vlade Marjan Šarec, ki je znan po tem, da je večkrat sprevračal zgodovinska dejstva. Zbrane sta nagovorila tudi ajdovski župan Tadej Beočanin in predsednik ZZB za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava Božo Novak. Slovesnosti pa so se udeležili tudi predsednik države Borut Pahor, predsednik DZ Dejan Židan in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Na slovesnosti niso manjkali niti nekateri najbolj zloglasni socialistični politiki, kot so kršitelj človekovih pravic Jernej Pikalo, sekretarka z ministrstva za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan in radikalec Milan Brglez!

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Rok Krajnc

Zadnje novice

Sorodne vsebine