4.2 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Levica zlorablja parlament za zaščito svojih aktivistov

Zadnja seja parlamentarnega odbora za delo, družino in socialne zadeve je bila namenjena razpravi o odpuščanju sindikalistov v zasebnem sektorju. Sklic izredne seje omenjenega odbora je zahtevala stranka Levica, njen poslanec Miha Kordiš, član omenjenega odbora, je namreč ocenil, da imamo v Sloveniji opravka z organizirano akcijo delodajalcev proti delavskim predstavnikom. Kot dokaze za tovrstni nedopustni pritisk na sindikaliste je Kordiš navedel primere iz podjetij Kovinoplastika Lož, Infrastruktura Bled, Bosch Rexroth, Steklarna Rogaška, Dravske elektrarne Maribor (DEM), Paloma ter Arriva Dolenjska in Primorska.

Razprave na odboru se je udeležila tudi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Lidija Jerkič, ki je posebej izpostavila primer iz Kovinoplastike Lož, kjer je Aleš Hoge lani prejel odpoved zaradi tega, ker je, kot mu očitajo, zlorabil delovni čas, namenjen sindikalnemu delu, za povsem zasebne in strankarske namene. Kot so poročali mediji, je Hogetove kršitve ugotovila preiskava detektivske agencije, ki so jo najeli potem, ko so dobil večkratne namige o tem, da sindikalist Hoge v delovnem času opravlja zasebne posle.

Med ugotovitvami je bila tudi ta, da je Hoge v času, ki je bil namenjen sindikalnemu delu, med drugim v predvolilnem času tudi delil propagandne volilne materiale v imenu stranke Levica, katere član in aktivist je bil več let. Sindikalist Hoge je bil na lokalnih volitvah 2014 tudi kandidat za župana na listi Združene levice v Ribnici, vendar ni bil izvoljen. V začetku letošnjega leta je odpuščeni sindikalist iz Ribnice prevzel vodenje zunajparlamentarne Delavske stranke, kot so preimenovali nekdanjo Združeno listo – demokratično stranko.

A če se vrnemo k dogajanju v Kovinoplastiki; Hoge je po prejeti odpovedi od sodišča zahteval ustavitev postopka odpovedi, vendar mu sodišče ni ugodilo in je zadeva v rednem postopku. Razprava, ki jo je Levica sprožila v državnem zboru, je potekala v tradicionalnem apriornem zavračanju vsakega suma krivde sindikalistov. V konkretnem primeru niti ni šlo za vprašanje nedolžnosti ali krivde, temveč spornosti ravnanja delodajalca, ki mu sindikalisti očitajo, da je z najemom detektivsko agencijo, ki je Hogetu sledila in preverjala njegove opravke med delovnim časom, ravnal nedopustno. Na seji odbora je bilo mogoče slišati še nekaj zanimivih predlogov, med drugim tudi tega, da bi zakonodaja morala varovati sindikaliste pred izredno odpovedjo in krivdno odpovedjo. Če sledimo diskusiji pred parlamentarnim odborom in ta predlog razumemo dobesedno, naj bi zakon ščitil sindikaliste tudi pred odgovornostjo. In zakaj naj bi bili sindikalisti v čemerkoli v drugačnem položaju od drugih državljanov, vključno z delavci? Levica že ve.

Zadnje novice

Sorodne vsebine