-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Levica sprejela vabilo na koalicijska pogajanja, usklajevanja bodo stekla danes

Stranka Levica je sprejela vabilo LMŠ na koalicijska pogajanja, je potrdil koordinator Levice Luka Mesec. S pogajanji, s katerimi bodo začeli v četrtek, se po Meščevih besedah mudi, saj mora Levica pred morebitnim podpisom koalicijske pogodbe izvesti še interni referendum.

 

Kot je dejal v izjavi za medije, se bodo najprej usklajevali o vsebini, kjer želijo doseči kompromis glede njihovih ključnih programskih točk. Te so po njegovih besedah znane, obsegajo pa področja od odprave revščine in povišanja plač do reševanja javnega zdravstva in zaščite okolja.

Osnutek koalicijske pogodbe v Levici pričakujejo še danes, v LMŠ pa so jim obljubili, da bodo iz nje črtali “vse koncesije, ki so bile dane NSi”.

Ob tem je Mesec opozoril, da bo časa za usklajevanje malo, tudi zaradi njihovih notranjih postopkov. Levica mora namreč pred morebitnim podpisom koalicijske pogodbe izvesti še interni referendum, na katerem glasujejo vsi člani stranke. Na to je Mesec danes tudi opozoril predsednika LMŠ Marjana Šarca.

Tako bodo v četrtek določili časovnico pogajanj s skrajnimi roki za uskladitev posameznih vsebin. V četrtek se bodo sicer sestali le predstavniki LMŠ in Levice, pozneje bodo sledila srečanja tudi z drugimi potencialnimi koalicijskimi partnerji.

V LMŠ so namreč po tistem, ko so ugotovili, da je možnost pogajanj z NSi v drugem krogu iskanja mandatarja za sestavo nove vlade izčrpana, danes k pogajanjem tudi uradno povabili Levico. Kot je danes napovedal Šarec, bodo pogajanja tekla po podobnem scenariju, kot so tekla pogajanja z NSi.

Osnutek koalicijske pogodbe, ki ga bodo posredovali Levici, pa ne bo tak, o katerem so se uskladili z NSi. Šarec je danes znova zatrdil, da gre sredinski petorček v pogajanja z Levico resno in ne zato, da bi “izgubljali čas in imeli neke scenarije zadaj”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine