18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Levica prepričuje s številnimi miti glede zakona o vodah – dejstva pa govorijo drugače

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

V javnosti se pojavljajo številne neresnične navedbe glede novele zakona o vodah. Resnica je, da novela zakona še dodatno varuje vode pred samopašno rabo priobalnih zemljišč, zlasti, ko gre za zasebno ali industrijsko gradnjo. Obenem na noben način ne krši pravice do pitne vode, ki je zagotovljena z Ustavo RS. 

V nadaljevanju naštevamo najbolj priljubljene mite v zvezi z novelo zakona o vodah: “Zakon o vodah dopušča nekontrolirane pozidave priobalnih pasov z zasebnimi ali industrijskimi objekti, zakon o vodah prinaša privatizacijo vode in zakon o vodah ogroža pitno vodo.” A dejstvo je, da je v zakonu prepovedana vsakršna zasebna oziroma industrijska gradnja na priobalnih območjih, kar je bilo doslej mogoče.

Z novim zakonom bi bila dopuščena samo še možnost za postavitev preproste javne infrastrukture, ki za okolje ni škodljiva, predvsem pa med vodo in naravo na eni strani ter človekom na drugi omogoča vzpostavljanje trajnostnih vezi. Obenem bi bilo za vzdrževanje vodotokov namenjenega več denarja in izboljšana poplavna varnost. Novela zakona tudi nima nikakršne zveze s privatizacijo vode.

Zakaj 11. 7. 2021 glasovati za novi zakon za varovanje pitne vode. (Foto: Zakon o vodah in Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah)
Prav tako nima nobene zveze z omejevanjem dostopanja do vode in na noben način ne omejuje pravice do zdrave pitne vode. Ta je namreč že zagotovljena z Ustavo RS. “Zakon o vodah dodatno varuje pitno vodo in za posege v priobalne pasove postavlja strožje pogoje, kot je dosedanja ureditev.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine