23.9 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Levica po partizansko zavrnila prijazno vabilo AmChama

Levica Luke Mesca je gladko zavrnila vabilo na pogovor ameriške gospodarske zbornice AmCham v Sloveniji, češ “izpostava tuje lobistične organizacije, ki goji radikalno nasprotujočo vizijo razvoja slovenske družbe, nikakor ni na vrhu naših prioritet.” Ne le, da je to popolnoma nevljudno, je tudi popolnoma nediplomatsko in milo rečeno – nesramno. Za piko na i pa so užalili AmCham s številnimi neresničnimi obtožbami. Na koncu se je izkazalo, da se Levica sploh ni pozanimala, komu odpisuje, na kar je generalna direktorica AmChama mag. Ajša Vodnik odgovorila: “Prepričani smo, da gre v pismu, ki smo ga prejeli, za nepoznavanje.” Če to ni klofuta tistemu levičarju, ki je odgovoril na vabilo AmChama! Kdo je to sicer bil, ostaja skrivnost – Levica se namreč pod odgovor ni podpisala.

Generalna direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik se je na pismo Levice že odzvala in v njem iskreno priznala, da so negativno presenečeni nad odgovorom Levice in da očitno predstavniki Levice ne poznajo organizacije AmCham. “Razumemo, da za Levico nismo prioriteta, naše vabilo k dialogu pa vendar ostaja. Žal v pismu Levice nismo zasledili podpisnika, v AmCham Slovenija pa se kot odgovorni osebi z veseljem kadar koli odzoveva Nevenka Kržan, predsednica AmCham Slovenija, in mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija,” je Vodnikova zapisala v pismu, ki ga je, tako kot se spodobi, tudi podpisala. Medtem pa v Levici ni bilo junaka, ki bi se pod svoj odgovor AmChamu vsaj podpisal. Amerika pač ni Venezuela, ki je v prvem planu Levice …

Ajša Vodnik (Foto: STA)

Vodnikova je Levico k pogovoru povabila, kar je “sprožilo celotno polemiko, ker je, kot so zapisali, poslanka Levice na izredni seji državnega zbora ob volitvah mandatarja v hramu demokracije dejala, da je potrebno izločiti tiste subjekte in posameznike v državi, ki so obremenjeni z AmCham Slovenija,” je na svojem portalu zapisal Peter Jančič. “Tovrstnega izključevanja ne razumemo, saj menimo, da je temelj demokracije, kakor tudi AmCham Slovenija, prav dialog in sodelovanje,” še najdemo v pismu AmChama Levici. 

Poglejte to predrznost!

Levica je v svojem nepodpisanem pismu zapisala, da “nimamo namena sodelovati z izpostavo ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji, saj gre za organizacijo, ki je soodgovorna za nekatere najbolj zaskrbljujoče trende v ZDA in po svetu”. Še več! Že v uvodu je Levica predrzno zapisala, da se AmCham “zavzema za razgradnjo socialne države in za povečevanje vloge zasebnega kapitala v demokratičnih procesih, kot so volitve in postopki sprejemanja zakonodaje. S propagandnimi in lobističnimi sredstvi ter preko financiranja političnih kampanj ima ameriška gospodarska zbornica osrednjo vlogo pri destabiliziranju ameriške demokracije. Preko svojih mednarodnih izpostav pa zbornica širi in poglablja integracijo držav v neformalni imperij pod vodstvom ZDA, katerega primarni namen je zagotavljanje pogojev za čim bolj nemoteno globalno akumulacijo kapitala, na škodo delavcev, potrošnikov in okolja”.

Odgovoru na prijazno vabilo pa so še dodali, da zbornice AmCham ne morejo razumeti kot “poslovne skupnosti priložnosti in optimizma”, temveč jo dojemajo “kot lobistično organizacijo za interese, ki so po mnenju Levice nasprotni interesom prebivalcev Slovenije. Iz vabila k pogovoru razbiramo očitek nedemokratičnosti Levice. Odgovarjamo, da nimamo potrebe razpravljati o ukrepih, ki so škodljivi za delovanje in razvoj slovenske družbe”.
Namesto da bi bili v Levici počaščeni zaradi takšnega vabila, glede na to, da njihov poslanec Miha Kordiš v hramu demokracije zagovarja komunizem v otroški majici, v zasebnem življenju pa ima očitno probleme z alkoholom, pa tudi o ostalih bi se dalo marsikaj našteti, so AmCham obtožili številnih neresnic, med drugim, da AmCham ne deluje apolitično, temveč da “poskuša preko svoje izpostave v Sloveniji vplivati na akterje, ki odločajo o razvoju slovenske družbe”. “Upoštevanje nasvetov AmCham bi pomenilo večjo fleksibilnost in prekarnost dela, komercializacijo javnih storitev, privatizacijo javnega premoženja, deregulacijo in nižje davke za najpremožnejše. Vse to, skupaj z dotičnim vabilom, predstavlja neposreden pritisk na demokratično izvoljene predstavnike ljudstva, da naj pod pretvezo splošnega razvoja družbe delujejo v interesu tujega kapitala,” so zapisali oboževalci obubožane Venezuele.

Miha Kordiš v vsem svojem “sijaju”. (Foto: arhiv Nova24TV)

Levico pa je očitno zmotilo tudi to, da je bil program stranke Nova Slovenija na poslovnem zajtrku AmChama razglašen za najboljšega. Levica se ob tem še vedno počuti ogroženo, saj so v tem dejanju AmChama prepoznali, da je slednji “podprl programska in politična prizadevanja stranke NSi”. Medtem ko Šarec in njegovi koalicijski partnerji zatrjujejo, da v politiki ni prostora za stare zamere, to očitno ne velja za Levico, ki ima, kot vse kaže, globoko zakoreninjeno sovraštvo in stare zamere. “Podpora programu stranke NSi s strani AmChama je bila pričakovana, saj bi privatizacija zdravstva, ki jo ta stranka zagovarja, omogočila še večje zaslužke zasebnim zavarovalnicam na račun siromašenja zdravstvenega sistema in naraščanja stroškov za prebivalce Slovenije. Jasno je, da si tudi ameriške zasebne zavarovalnice lahko obetajo kos te pogače,” so zapisali neimenovani v Levici, ki AmChamu očitajo tudi, da je “glasno zagovarjal in pozival k privatizaciji Telekoma Slovenije, Aerodroma Ljubljana in Nove kreditne banke Maribor”. Če bi namreč prišlo do privatizacije slovenskih podjetij, to pomeni, da bi se denarnica za Levičarje, ki je sedaj preko globoke države na široko odprta, nemudoma zaprla. S tem pa se na laž postavi Levico in njihovo prizadevanje za “blaginjo vseh” – morda si prizadevajo kvečjemu za “blaginjo vseh v Levici”.

“V Levici se ne čutimo moralno obvezane ali politično dolžne sodelovati z AmCham Slovenija. Po veljavni zakonodaji AmCham ni reprezentativna organizacija in zato ne more neposredno sodelovati v socialnem dialogu,” so zaključili levičarji ter za piko na i še pribili: “Izpostava tuje lobistične organizacije, ki goji radikalno nasprotujočo vizijo razvoja slovenske družbe, zato nikakor ni na vrhu naših prioritet.”

Levica očitno živi v zablodi, da “bi lahko imela AmCham Slovenija vpliv na predsednika ZDA Donalda Trumpa”

Na vse prepotentne navedbe Levice, ki očitno AmCham pozna celo bolje, kot se ta organizacija pozna sama, pa so se vljudno odzvali v AmChamu, kjer so zapisali, da so “negativno presenečeni nad odgovorom Levice ob našem vabilu k dialogu in sodelovanju. Očitno je, da predstavniki Levice ne poznajo naše organizacije, saj v zelo obsežnem pismu/članku pogosto mešajo AmCham Slovenija, ki je slovenska pravna oseba, ustanovljena s strani slovenskih in mednarodnih podjetij leta 1999, in U.S. Chamber of Commerce iz ZDA”. Dodali so, da sta omenjeni organizaciji popolnoma različni, čeprav je prevod v slovenščino s površnim pogledom enak. S tem so prefinjeno pokazali, kakšni “izobraženi presežki” so v Levici – medtem ko so AmCham pribijali na križ, se je izkazalo, da sploh ne vedo, komu so odgovorili! “AmCham Slovenija je res članica U.S. Chamber of Commerce iz ZDA, toda slednja na naše delo in namen delovanja nima nobenega vpliva in nas ne financira, kakor velja tudi obratno. Delo AmCham Slovenija vodijo in usmerjajo člani, skoraj 360 slovenskih in mednarodnih podjetij, ki skupaj zaposlujejo 66.000 ljudi v Sloveniji. Temeljni namen AmCham Slovenija, poslovne skupnosti priložnosti in optimizma, je soustvariti boljše poslovno in življenjsko okolje v Sloveniji.” Ob tem so še dodali: “Prepričani smo, da gre v pismu, ki smo ga prejeli, za nepoznavanje,” ter da je “naivno verjeti, da bi lahko imela AmCham Slovenija vpliv na U.S. Chamber of Commerce ali na predsednika ZDA Donalda Trumpa“.

Podpisana mag. Ajša Vodnik pa je na bizarno pismo Levice še zaključila: “Razumemo, da za Levico nismo prioriteta, naše vabilo k dialogu pa vendar ostaja. Žal v pismu Levice nismo zasledili podpisnika, v AmCham Slovenija pa se kot odgovorni osebi z veseljem kadar koli odzoveva Nevenka Kržan, predsednica AmCham Slovenija, in mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija. Prepričani smo, da je za spremembe v družbi potreben odprt dialog gospodarstva, znanosti, države in civilne družbe, in zato smo vedno pripravljeni na sodelovanje.”

M. S.

Zadnje novice

Sorodne vsebine