14.3 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

Levica drži Šarčevo koalicijo v šahu – novi dokazi

Koalicijskim razprtijam ni videti konca. Vsak teden novo vprašanje, vsak teden nova kriza, za katero se vsi akterji pretvarjajo, da to ni. Po Bandelliju, Boxerjih, Prešičku in pokvarjenem mesu se zdaj mnenja znotraj koalicije krešejo glede vprašanja Venezuele.

 

Kaj si misli o sodelovanju s koalicijo Marjana Šarca nadkoalicijska Levica v primeru, da bi pod vprašaj postavili legitimnost venezuelskega socialističnega diktatorja Nicolasa Madura, je dovolj jasno nakazal poslanec Levice Miha Kordiš.

“Gospod Guaido je samozvanec, je ameriški nameščenec in zagotovo ne moremo prostodušno kot Republika Slovenija kar nekoga, ki se je razglasil za predsednika, tudi priznati za predsednika,” je povedal Kordiš in dodal, da v Levici ostro nasprotujejo “priznanju Guaidoja in utegne to potegniti za sabo tudi nekoliko problematične posledice za sodelovanje Levice s koalicijo”.

Levičina zamolčana resnica o Venezueli

Dejstvo, pred katerim si Kordiš in preostanek nadkoalicijske Levice zatiskata oči, oziroma bolje rečeno namerno pozabljata, je, da je bil Maduro na zadnjih volitvah izvoljen za predsednika potem, ko je prepovedal sodelovanje na volitvah opozicijskim kandidatom, zaradi česar so številni Venezuelci volitve bojkotirali. Zatem je prišlo do izjave parlamenta, ki je Madura ob ponovni zaprisegi v januarju razglasil za nelegitimnega, ta pa je vrnil udarec preko nastavljenih ustavnih sodnikov, ki so za nelegitimen označili parlament. Šele zatem je prišlo do razglasitve Juana Guaidoja za začasnega venezuelskega predsednika z namenom, da bi čim prej zagotovili nove demokratične predsedniške volitve. Pred tem je bil Guaido predsednik venezuelske narodne skupščine.

Juan Guaido (Foto: epa)

To ni prvič, da nadkoalicijska Levica koaliciji diktira, kaj se sme in kaj ne. Podobno je Kordiš “opozoril” tudi v primeru nabave 46 oklepnikov Boxer v vrednosti 306 milijonov evrov, ko je rekel: “Ob tem bi koalicijske poslance spomnil, morda se je, ne vem sicer kako, pozabilo, ampak čez uro in pol se nam začne seja DZ, na kateri bo glasovanje o mandatarju. Začnite malo preštevati glasove.”

Sledila je opustitev nakupa oklepnikov in Šarec je bil izglasovan za mandatarja. Dejstvo je, da Šarčeva koalicija pleše tako, kot nadkoalicijska Levice piska. V primeru Venezuele ni prav nič drugače. Zunanji minister Miro Cerar si res mogoče želi demokratičnih volitev v Venezueli in tako kot opozicijski SDS in NSi priznanja Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele, a to se ne ujema z načrti Levice, ki je na strani diktatorja.

Vedno bolj očitno, da je Levica tista, ki diktira pogoje delovanja vlade

Cerar je v oddaji Politično s Tanjo Gobec na RTV Slovenija povedal, da gre za humanitarno katastrofo. “Gre za to, da se v Venezueli mora zagotoviti vladavina prava, demokracija, in pokazati moramo solidarnost z ljudmi, ker jih 87 odstotkov živi pod pragom revščine, 85-odstotno je pomanjkanje zdravil, dva do trije milijoni so se v zadnjih petih letih izselili.” Cerar je ob tem poudaril, da je pred dnevi že 23 članic EU priznalo Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele. In tako bi morala po njegovem mnenju ravnati tudi Slovenija z namenom, da se v Venezueli izpeljejo demokratične volitve.

Tanja Gobec (printscreen: RTV SLovenija)

V Levici priznanju Guaidoja za začasnega venezuelskega predsednika ostro nasprotujejo, v SD se jim to zdi “kompleksno vprašanje”, ki ga je potrebno obravnavati v državnem zboru, v LMŠ molčijo, DeSUS pa ima lastne pomisleke. Medtem ko se zdi, da SAB Alenke Bratušek ni nihče spraševal za mnenje – vsaj to rundo se zdi, da so oni tisti, ki počivajo.

Farsa, ki se jo gredo koalicijski partnerji, je tako prešla preko vsake mere dobrega okusa. Na tej točki je namreč vsem jasno, kdo pije in kdo plača, nadkolaicijska Levica pa ostaja tista, ki usmerja vlado Marjana Šarca tja, kamor ji v danem trenutku najbolj odgovarja. Če ji kaj ne ustreza, samo malo zaropotajo s svojim nesodelovanjem in Šarec se prikloni. Iz tega razloga Cerar tudi ni želel odgovarjati na vprašanja Gobčeve o Šarčevem mnenju. Nerodno je namreč priznati, da je delovanje koalicije v celoti odvisno od uradno nekoalicijske stranke, ki si lahko sproti izmišljuje, kaj želi.

Guaidoju je ustava zagotavljala pooblastila, da se razglasi za predsednika države

“Lanskega maja, pred enim letom praktično, smo vse vedeli, kaj se dogaja, da so bile volitve nelegitimne. Ta nosilec oblasti, Maduro, noče razpisati novih demokratičnih volitev,” je poudaril Cerar. Bivši premier si lahko še tako želi, da Slovenija v “tako pomembni humanitarni krizi” ne izpade neaktivna oziroma neopredeljena, a vedno bolj očitno postaja, da Šarec lahko igra premierja, toda ko pride do dejanskega sprejemanja odločitev, to počnejo v Levici. Šarec lahko zgolj prikimava, saj se dobro zaveda, da bi drugače sledil predčasen konec njegovega mandata.

Zunanji minister Miro Cerar (printscreen: RTV SLovenija)

Po drugi strani pa je Gobčevo zanimalo, ali obstajajo kakšna zagotovila, da bi Guaido res razpisal predčasne volitve. Na to vprašanje je Cerar odvrnil, da z Madurom na oblasti do teh zagotovo ne bo prišlo. “Zato moramo nekaj storiti, in skupščina je bila legitimno izvoljena. Njen predsednik (Guaido) ima po ustavi, kot razlagajo tam, možna taka začasna pooblastila.” Še eno od tistih dejstev, ki jih Levica vedno pozabi omeniti.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine