14.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

V državnem zboru je leva tranzicijska večina podprla Marjana Šarca za mandatarja za sestavo vlade “globoke države”

Državni zbor Republike Slovenije je izvolil predsednika LMŠ Marjana Šarca za predsednika vlade.

Šarčevo kandidaturo je na tajnem glasovanju podprlo 55 poslancev, proti njegovi izvolitvi je glasovalo 31 poslancev. Ena glasovnica je bila neveljavna.

Marjan Šarec je že zaprisegel kot predsednik vlade, po tistem, ko je njegovo kandidaturo na tajnem glasovanju v DZ podprlo 55 poslancev. Šarec se je ob zaprisegi zahvalil za podporo in dejal, da bo namenil vse moči za to, da bo bolje vsem. Dodal je, da to še ni zadnji, ampak prvi korak pri oblikovanju 13. slovenske vlade.

Šarec je dejal, da je bila podpora 55 poslancev več, kot je pričakoval. Zahvalil se je tako tistim, ki so ga podprli, pa tudi tistim, ki ga niso. Dodal je, da bo delal tudi v dobro tistih, ki ga niso podprli.

Šarcu so v razpravi podporo napovedali poslanci strank najverjetnejše prihodnje koalicije LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB ter poslanci Levice, s katero je omenjena peterica parafirala sporazum o sodelovanju. Podporo sta mu obljubila tudi poslanca narodnih manjšin.

40-letni Šarec je z današnjo izvolitvijo postal deveti predsednik vlade, medtem ko bo njegova vlada, če jo bo uspel dokončno sestaviti, 13. v samostojni Sloveniji. Predlog liste kandidatov za ministre bo moral v DZ vložiti v 15 dneh, torej do 1. septembra. Glasovanje o listi ministrskih kandidatov je sicer predvideno sredi septembra.

Zadnje novice

Sorodne vsebine