13.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Lek prejel nagrado energetsko učinkovito podjetje 2021: »Energetska učinkovitost je osnova našega razvoja in proizvodnje zdravil z visoko dodano vrednostjo«

Piše: L. B.

Časnik Finance je podelil Leku in Novartisu v Sloveniji nagrado energetsko učinkovito podjetje, kar je velika spodbuda Leku in Novartisu pri doseganju ogljično nevtralnega poslovanja.

Novartisove lokacije v Sloveniji imajo dolgo tradicijo energetskega menedžmenta, ki prispeva k njihovi konkurenčnosti. Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka d.d. in Novartisa v Sloveniji je poudaril: »Energetska učinkovitost je osnova našega razvoja in proizvodnje zdravil z visoko dodano vrednostjo. Z njo sočasno udejanjamo strategijo digitalizacije poslovanja in prehod v ogljično nevtralno poslovanje, ki ga bomo na prvi lokaciji v Sloveniji po načrtih vzpostavili leta 2024. V Novartisu želimo biti nosilci pozitivnih sprememb. Prizadevamo si za doseganje ogljične nevtralnosti v lastnih procesih do leta 2025 in v celotni dobavni verigi do leta 2030. Nagrada časnika Finance nam veliko pomeni, saj potrjuje, da naše usmeritve in dosežke prepoznava tudi okolje.«

Na vseh lokacijah so po letu 2000 izvedli tri celovite energetske preglede. Ciljno spremljanje rabe energije so uvedli po letu 2013, ko so vgradili energetski informacijski sistem, popolnoma prilagojen potrebam farmacevtske industrije. Priložnosti za izboljšave ugotavljajo z analizami porabe elektrike, pare, toplote, hladu in stisnjenega zraka. Gašper Antičevič, vodja Novartisovih Tehničnih storitev v Sloveniji, ki z ekipo sodelavcev na vseh lokacijah skrbi za učinkovito upravljanje energije, pojasnjuje: »V zadnjih dveh letih smo porabo energije ob upoštevani rasti proizvodnje znižali za 30 GWh in porabo vode zmanjšali za dobrih 200.000 m3, kar je rezultat dolgoročnega dela ter okoljske ozaveščenosti in predlogov zaposlenih, brez katerih ti dosežki ne bi bili možni.« V tem času so izpeljali več kot 300 projektov za izboljšanje energetske učinkovitosti, kot so ponovna uporaba odpadne toplote, odpadnih voda in surovin, vgradili so energetsko najsodobnejšo opremo, digitalizirali regulacije in procese ter redno strokovno usposabljali okrog 50 sodelavcev.

Z energetsko učinkovitostjo v Novartisu blažijo vplive na okolje in podnebje ter krepijo odpornost proti energetskim in podnebnim spremembam. Prvo trajnostno strategijo za posamično lokacijo v skupini Novartis so pripravili strokovnjaki v Sloveniji in z inovativnim projektom krožnega gospodarstva povezuje energetske ter odpadkovne tokove.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine