22.9 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

Le še danes rok za posredovanje predlogov možnih kandidatov za ustavnega sodnika

Predsednik republike Borut Pahor je 13. julija podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto sodnika ustavnega sodišča. Poziv je bil objavljen v uradnem listu, rok za zbiranje predlogov pa poteče danes. Predsednici ustavnega sodišča Jadranki Sovdat namreč 18. decembra poteče devetletni mandat.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predlogi možnih kandidatov morajo biti obrazloženi, posebej mora biti priloženo pisno soglasje kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti, ter dokazila o izpolnjevanju pogojev.

Rok za posredovanje predlogov poteče danes, nato pa bo predsednik republike izbral kandidata in njegovo kandidaturo poslal v DZ. Še pred glasovanjem v DZ je predvidena javna predstavitev kandidata.

Ustavno sodišče je sicer v zadnjih dveh letih že dobilo nekaj novih sodnikov. Konec leta 2016 sta se zamenjala dva ustavna sodnika, in sicer je Špelca Mežnar 31. oktobra zamenjala ustavnega sodnika Miroslava Mozetiča, Marko Šorli pa 20. novembra ustavno sodnico Marto Klampfer. Lani spomladi je mandat potekel še štirim ustavnim sodnikom – Mitji Deisingerju, Jasni Pogačar, Janu Zobcu in Ernestu Petriču. Na izpraznjenih mestih so jih nasledili Matej Accetto, Klemen Jaklič, Marijan Pavčnik in Rajko Knez.

V prihodnjih dveh letih bo mandat potekel še dvema ustavnima sodnicama, Etelki Korpič-Horvat septembra 2019, Dunji Jadek Pensa pa julija 2020.

Zadnje novice

Sorodne vsebine