7.7 C
Ljubljana
petek, 23 februarja, 2024

Le kaj počne ministrica za zdravje? Na ljubljanski internistični prvi pomoči in v celjskem urgentnem centru razmere zaradi preobremenjenosti kolapsirale, bolnike zdravijo kar ob avtomatih za kavo

Piše: C. R.

Na ljubljanski internistični prvi pomoči in v Urgentnem centru Celje imajo zaradi epidemije nalezljivih bolezni in več poškodb težave s prezasedenostjo kapacitet. Celjska bolnišnica je zato akutno zbolele bolnike Savinjske regije pozvala, da zdravniško pomoč najprej poiščejo v regijskih zdravstvenih domovih.

Kot so danes sporočili iz celjske bolnišnice, v zadnjih treh tednih število obravnav v enoti za hitre preglede presega 130 dnevno, v enoti za bolezni pa 50 na dan, k temu je treba prišteti še več kot 30 infektoloških bolnikov, ki iščejo pomoč v tej enoti.

Kljub drugačnim potrebam, kadrovska stiska ne dovoljuje dveh dežurnih infektologov, kar še povečuje stisko zdravnikov in medicinskih sester v času medicinskega izrednega dogodka. Po napovedih epidemiologov naj bi vrh epidemije dosegli v naslednjih 10 dneh. Na infekcijskem oddelku je zasedenost postelj dnevno čez 100 odstotkov, enake razmere z zasilnimi ležišči so tudi na internističnih oddelkih, so pojasnili.

Celotna celjska bolnišnica ima trenutno 60, od skupno 622 postelj zasedenih s starejšimi bolniki, ki so hospitalno zdravljenje že zaključili, a jih v domovih za starejše, druge negovalne inštitucije ali na njihov dom ne sprejmejo.

Poudarili so, da neposredno sodijo v bolnišnico le urgentni bolniki, vsi ostali sodijo najprej na primarno raven. S spoštovanjem tega reda bodo omogočili znosen pritisk v urgentnem centru, ki se duši z množico neurgentnih bolnikov in s tem ogroža varno obravnavo vsakega posamičnega, so pozvali v celjski bolnišnici.

O prezasedenosti pa poročajo tudi iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Po poročanju POP TV so vsi internistični oddelki že zapolnjeni, več kot 50 bolnikov je obstalo na prvi pomoči, tudi na hodniku. V izrazitem porastu so namreč okužbe z virusom gripe, koronavirusom in respiratornim sincicijskim virusom, ob tem pa imajo mnogi bolniki še pljučnico. Težave imajo zato tudi na infekcijski kliniki, kjer jim je ta konec tedna celo zmanjkalo priključkov za kisik.

Ljubljanska infektologinja Mateja Logar je povedala, da so starejši, kronični bolniki s covidom-19, gripo, pljučnico ali omenjenim virusom nemočni v posteljah ostali kar na hodnikih internistične prve pomoči in infekcijske klinike.

“Namesto da bi bili v intimi bolniške sobe, jih, ker so te že zasedene, zdravijo kar ob avtomatih za kavo. Sprejmemo lahko toliko bolnikov, kolikor jih odpustimo. Nimamo prostih postelj. Postelje so ves čas zasedene, zato vedno nekaj bolnikov ostaja na hodniku, kjer čakajo na prosto posteljo,” je v ponedeljek poroča POP TV. V UKC Ljubljana so danes za STA pojasnili, da se razmere še niso umirile.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine