10.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Lažni bombni preplah v Kopru

Operativno komunikacijski center Policijske uprave Koper je 16. 5. 2019, ob 12.29, prejel obvestilo iz Varnostnega-nadzornega centra Luke Koper d.d., da so prejeli anonimni klic, v katerem je neznan moški najavil eksplozijo bombe ob pristanišču. Nemudoma so stekle policijske aktivnosti. Varnostniki Luke Koper d.d., gasilci Luke Koper d.d. in policisti so zaradi nevarnosti eksplozije takoj evakuirali devetindvajset delavcev z ogroženega območja, zaprli dovozno cesto, ki vodi do stranskega vhoda v Luko Koper, in kolesarske steze ob ograji. Po vseh preverjanjih je policija potrdilo, da eksplozivno sredstvo ni bilo nastavljeno.

 

Na podlagi telefonske številke, s katere je bil opravljen anonimni klic, so ugotovili lastništvo, čez manj kot dve uri so kriminalisti v centru Kopra v povezavi s tem dogodkom prijeli eno osebo, vendar se je konkretna zadeva preverjala naprej. Na podlagi zaslišanja in zbranih obvestil je bilo v nadaljevanju ugotovljeno, da je ta svoj mobilni telefon posodil 24-letnemu državljanu Makedonije, ki prebiva v Kopru, ki je dejansko klical in lažno najavil eksplozijo. Prva prijeta oseba je bila tako izpuščena, 24-letnika pa so policisti in kriminalisti pridržali.

Danes je bilo z njim opravljeno zaslišanje, po zaslišanju pa je bil po umeritvi ODT Koper izpuščen. Sledi mu kazenska ovadba za kaznivo dejanje Zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost (po I. odstavku 309. člena KZ-1), za kar je predvidena zaporna kazen do 3 let.

S klicem je 24-letnik povzočil veliko škode različnim institucijam. Kot prvo je prekinil proces dela v podjetju in tako povzročil večji finančni izpad. Kot drugo pa je to dejanje sprožilo veliko aktivnosti različnih operativnih služb, ki so se z reševanjem primera intenzivno ukvarjale vse od klica, pa do prijetja osumljenega, kar je bilo okoli 22. ure isti dan. Osumljeni je s svojim klicem povzročil veliko obremenitev že tako preobremenjenih policistov in kriminalistov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine