4.1 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Lakajem iz Društva novinarjev Slovenije se pridružujeta tudi Društvo slovenskih pisateljev in Slovenski center PEN, ki prav tako podpirata bizarne predloge premierja Šarca glede »boja proti sovražnemu govoru«

Potem ko je Društvo novinarjev Slovenije izreklo trdno podporo stališču premierja Marjana Šarca, da podjetja v večinski ali delni lasti države ne bi smeli oglaševati v medijih, ki širijo sovražni govor, sta to storila še Slovenski center PEN in Društvo slovenskih pisateljev, ki se sklicujeta na odprto pismo SC PEN izpred meseca dni.

 

»Zato SC PEN in DSP pozdravljata poziv predsednika slovenske vlade Marjana Šarca podjetjem, ki so delno ali večinsko v državni lasti, naj razmislijo glede oglaševanja v medijih, ki širijo sovražni govor,« so zapisali v javni izjavi. »Predsednikova izjava je dragocena zato, ker je eden redkih visokih politikov v naši državi, ki ob razpihovanju sovraštva v medijih ne molči. Če posamezniki in skupnosti, ki to vedo, ne reagirajo, so enako odgovorni.  Predsednik tako jasno odgovarja tudi na nedavni poziv Sveta Evrope Sloveniji, naj okrepi boj proti sovražnemu govoru.«

No, glede na zadnja dejanja Društva slovenskih pisateljev, ki je pred kratkim napadlo tudi naš razpis za domoljubno pravljico, smo takšen lakajski odziv na besede Marjana Šarca lahko tudi pričakovali. Vendar jim je pri tem očitno odpovedala zdrava kmečka pamet, saj so pozabili, da ne more predsednik vlade arbitrarno določati, kateri medij širi sovražni govor in kateri ne. Kot je znano, je bil nedavno končan tudi postopek, v katerem so našega kolumnista Bernarda Brščiča obtoževali podobnih grehov, vendar ni bil obsojen, ker ni šlo za kaznivo vsebino.

Pomenljivo pa je tudi, da Slovenski center PEN vodi Ifigenija Simonovič, ki je bila nekdaj pripadnica kroga Nove revije. Vendar to ni več tisti PEN iz časov osamosvajanja – spomnimo: pred leti so iz omenjenega združenja lustrirali predsednika SDS Janeza Janšo, čemur je sledil izstop številnih vidnih pisateljev in publicistov. Ostali so samo še lakaji, ki služijo interesom Režima.

Zadnje novice

Sorodne vsebine