18.4 C
Ljubljana
sobota, 24 julija, 2021

Lahko ministrica zaradi butastega zakona tudi sama pristane na listi za odstrel?

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je močno razburila slovensko javnost s predlogom sprememb kmetijske zemljiške zakonodaje. Med seboj ji je uspelo skregati kmete in kmetijska podjetja, za podporo svojemu predlogu pa na davkoplačevalski denar angažirala prijateljske strokovnjake. Ti strokovnjaki naj bi dokazali, da je kmetijskim podjetjem potrebno zemljišča odvzeti ter jih razdeliti kmetom. Tu ima verjetno v mislih prijatelje z območja Ptuja, Maribora in Murske Sobote, od koder prihajajo hvalnice in podpora. Iz drugih koncev Slovenije podpore praktično ni.

 

Pri razdeljevanju zemlje ji pomagajo tudi štajerski prijatelji, ki jih je imenovala na funkcije. Vlada je 14. marca letos na predlog Pivčeve imenovala Bojana Pahorja za vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za hrano in ribištvo. Pahor, po izobrazbi kemik, tako kot Pivčeva, je bil v preteklosti prav tako zaposlen za ZRS Bistra Ptuj, kjer je Pivčeva delala 17 let in bila tudi direktorica zavoda. Eden od Pahorjevih nekdanjih delodajalcev pa je bila Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru (FKKT), pri kateri je, glej ga zlomka, Pivčeva naročila t. i. analizo, ki to v resnici ni. V bistvu gre za neke vrste matematični izračun na podlagi usmeritev, ki jih je dalo kmetijsko ministrstvo. Koliko so za to »analizo« zaračunali na FKKT, ni znano. A verjamemo, da so veseli, da jim nekdanji sodelavec ureja posle.

Na novinarski konferenci 11. junija letos je Pivčeva povedala, da so bili v ožji delovni skupini za pripravo predloga tudi predstavniki Kmetijskega inštituta in Biotehniške fakultete. To je seveda zelo zanimivo, saj sta njen predlog popolnoma skritizirala tako dekan Biotehniške fakultete dr. Emil Erjavec kot tudi priznani agrarni ekonomist dr. Aleš Kuhar, oba eminentna strokovnjaka s tega področja. Ali je bila to zavestna laž, spodrsljaj ali je bila ministrica v to zavedena, naj razrešijo sami. Očitno je njen kmetijski orkester razglašen, nad čimer pa seveda nismo niti najmanj presenečeni.

To še ni vse. Največja neumnost, ki jo je ministrica izrekla na novinarski konferenci, pa je, da namerava najprej sprejeti zakon, šele nato pa bi se pogovarjali o posledicah sprejetja tega zakona. Kot da bi nekdo včeraj padel z Lune in bi ne poznal osnov slovenske politike in zakonodaje. Politični amaterizem par excellence. Jeseni, ko je ministrica napovedala nadaljevanje te tragikomedije, bo bolj ali manj jasno, ali namerava ministrica vztrajati pri butastem in nestrokovnem predlogu ali bo poiskala »izhod« ter politiko kmetijskih zemljišč, kot ministri pred njo, zakopala globoko v najnižji predal svoje pisalne mize.

A Pivčeva ni razburila samo kmetijskih podjetij in javnosti, slišati je, da so z njenim načinom dela vedno bolj nezadovoljni tudi nekateri v vladi, saj se pri pripravi predlogov sprememb ne posvetuje ali uskladi z drugimi resorji, preden jih da v javno razpravo. Da vlada deluje kot povsem razglašen orkester, med drugim še posebej kmetijsko ministrstvo, se je jasno pokazalo tudi v nedavnem primeru odstrela divjih živali. Pivčeva je »preskočila« okoljsko ministrstvo, ki je pristojno za reševanje teh vprašanj, v kot stisnila in osramotila SMC-jevega ministra Simona Zajca ter izven svojih pristojnosti kar sama spisala uredbo za odstrel. Poleg medveda in volka je nevede na listo za odstrel »dodala« še zajca. Odnosi med SMC in DeSUS-om so očitno precej hladni. Kot na splošno odnosi v celotni koaliciji. Kako dolgo bodo državljani še trpeli takšne amaterske akcije?

Zadnje novice

Sorodne vsebine