6.4 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

Kulturni forum SDS: Kako otrokom razložiti obnašanje mladinske ustvarjalke Svetlane Makarovič?

Se bodo na ministrstvu za izobraževanje odzvali na nedavni izpad Svetlane Makarovič? Se bodo odzvali v Javni agenciji za knjigo, ki se napaja iz istega izkoriščevalskega proračuna, ali v Prešernovem skladu, ki je tej osebi pred leti podelil najvišje kulturno priznanje v državi?

 

Zapis na Wikipediji:

Svetlana Makarovič – slovenska pesnica, mladinska pisateljica, igralka, ilustratorka in šansonjerka, 1. januar 1939, Maribor

Slovenceljni: Svetlana Makarovič prepoznava podobo Slovencev kot ozkosrčno, primitivno, dvolično in servilno ter jih poimenuje z novorekom Slovenceljni. V satiričnih pesmih v zbirki Pesmi o Sloveniji za tuje in domače goste (1984) z duhovito ironijo razkraja mitizirano samopodobo Slovencev. Skozi travestijo popularne pripovedke o Martinu Krpanu in skozi aluzijo na Sveto pismo njihovo podobo prikazuje kot samoljubno, primitivno, navznoter agresivno in navzven naivno in se ji posmehuje tudi v šansonih, zbranih v Krizantemi na klavirju (1990).

Svetlana Makarovič, kako si to razložiti drugače, kot da ne marate slovenskega naroda?

Že več desetletij delujete kot kontroverzna osebnost, ki si s svojim obnašanjem jemlje pravice, da ruši vse družbene vrednote in norme, a ob svojem nastopu v Izoli ste presegli samo sebe in uspeli ponovno negativno presenetiti velik del slovenske javnosti. Četudi smo že davno verjeli, da ste s svojimi izjavami dosegli dno, vedno znova dokazuje te, da zmorete še nižje.

V svojem ciničnem in sarkastičnem stilu ste tokrat ponižali priseljence iz bivše skupne države, poimenovali ste jih Čefurji, ki da so za nas, Slovence, delali vse mogoče, mi pa nismo hoteli delati in smo se razvijali le zaradi dela drugih. Dodaten pomen in težo vašim izjavam je dala zaključna zahvala balkanskim priseljencem, ki da so slovenski čistunski prostor obogatili »s poetičnimi kletvicami«.

Kako naj človek to sploh komentira? Kako razložiti otrokom, zakaj se ta znamenita mladinska ustvarjalka obnaša tako v nasprotju z vsem, kar piše v osnovnošolskem bontonu? In kako razložiti tistim, ki živijo z minimalnimi dohodki ali pokojninami, četudi so 40 let polnili upokojenski sklad, da nekateri (ne)kulturni delavci prejemajo pokojnine za posebne dosežke iz proračuna države tega popljuvanega izkoriščevalskega naroda, da jim pripada celo brezplačen dom za upokojence, a se vseeno obnašajo v nasprotju z vsemi merili družbe, ki jo prezirajo, od nje pa vendarle jemljejo več kot praktično kdorkoli!

Človek ostane brez besed.

Ali se bo ministrstvo za izobraževanje morda odzvalo na ta izpad? Ali Javna agencija za knjigo, ki se napaja iz istega izkoriščevalskega proračuna, ali Prešernov sklad, ki je tej osebi pred leti podelil najvišje kulturno priznanje v državi? Prav bi bilo!

Kulturni forum SDS

Zadnje novice

Ste jo videli?

Sorodne vsebine