10.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

KUL-ovci želijo pred volitvami pridobiti odločilen vpliv na RTV Slovenija

Piše: Peter Truden (Nova24tv)

Tako grobe pritiske vidnih političnih akterjev na javni zavod RTV Slovenija za potrebe politične kampanje ocenjujem za nedopustne,” je sklic odbora za kulturo na temo RTV komentiral predsednik nadzornega sveta dr. Peter Gregorčič, in sicer z razlogom, da si želi levica pridobiti vpliv pred volitvami. O političnih pritiskih na zavod za potrebe politične kampanje je ta teden obvestil Evropsko komisijo.

Odbor DZ za kulturo je na nujni seji, sklicani na zahtevo dela opozicije, približno štiri ure in pol namenil obravnavi aktualnega dogajanja v zvezi z RTVS, ki ga predlagatelji vidijo kot politično spodkopavanje institucionalne avtonomije zavoda. A se v koaliciji in SNS niso strinjali z njimi, tako da predlagani sklepi niso bili sprejeti.

V LMŠ, SD, Levici, SAB in poslanski skupini nepovezanih poslancev so kot predlagatelji pripravili sedem sklepov, s katerimi bi vodstvo zavoda denimo pozvali, naj pri imenovanju oseb na vodilna delovna mesta upošteva veljavno zakonodajo in večinsko mnenje novinark in novinarjev, znova pa naj bi tudi vzpostavilo demokratične standarde in dialog z zaposlenimi pri pripravi sprememb temeljnih predpisov Radiotelevizije Slovenija (RTVS).

Želeli so tudi pozvati vlado, da takoj preneha izvajati pritisk na uredniško neodvisnost in institucionalno avtonomijo RTVS in znova vzpostavi pogoje za neodvisno delo novinark in novinarjev, poroča STA.

Levica si želi pridobiti vpliv pred volitvami
Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je zatrdil, da v zavodu ostro obsojajo vse politične pritiske, pa naj bodo usmerjeni na novinarje ali na predstavnike vodstva. “Pred njimi ne bomo nikoli klonili,” je zagotovil. Predsednik nadzornega sveta RTVS Borut Rončević je poudaril, da ga pri njegovem delu nikoli ni usmerjal noben predstavnik oblasti.

Predsednik programskega sveta RTV, raziskovalec in predavatelj na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani dr. Peter Gregorčič (Foto: posnetek zaslona)

Predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič pa je sklicano sejo razumel kot politični pritisk na javno RTVS. O političnih pritiskih na zavod za potrebe politične kampanje je ta teden obvestil Evropsko komisijo v okviru pogovorov, ki jih opravljajo pri pripravi poročila o vladavini prava v Sloveniji, je povedal in dodal, da o zakonitosti dela RTV odloča sodišče. Gregorčič je pavšalne obtožbe razumel kot politični pritisk in javni napad na neodvisni medij, da si levica pred volitvami pridobi odločilen vpliv. “Tako grobe pritiske vidnih političnih akterjev na javni zavod RTV Slovenija za potrebe politične kampanje ocenjujem za nedopustne,” je dejal Gregorčič.

Celotno izjavo Gregorčiča na odboru za kulturo si lahko preberete spodaj.

Image
Foto: posnetek zaslona

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine