11.1 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Kučanov prijatelj Edvin Pejović v Sloveniji dolžan okrog in okrog, na Maldivih pa ima pravo bogastvo – milijoni evrov, jahte in luksuzno življenje

V uredništvu smo pridobili dokumente družb Pejo, d.o.o, Pejo šampionka, d.o.o., ter maldivske družbe Best Dives, ki naj bi imela ključno vlogo v skrivanju premoženja oziroma pri domnevnem pranju denarja pod taktirko Edvina Pejovića. Ob tem smo ostali brez besed, ko smo prišli do sodnega zapisnika, v katerem Pejović prizna, da ima na Maldivih vrtoglavo premoženje, medtem ko so v Sloveniji nekateri njegovi upniki nepoplačani in bo očitno tako tudi ostalo. A očitno je to “bonus”, če si blizu Kučanovemu krogu …

 

Po pričanju našega zanesljivega vira Edvin Pejović že več let uspešno skriva svoje premoženje pred upniki, predvsem prek kanaliziranja denarnih sredstev družbam na Maldivih, kamor pa slovensko sodišče in upniki ne morejo poseči. Kljub domnevno dobičkonosnim podjetjem in velikemu premoženju, s katerim naj bi razpolagal Pejović, pa je bil s strani enega od upnikov predlagan začetek postopka osebnega stečaja. Kot kaže bo Pejović še eden v nizu slovenskih milijonarjev, ki končajo v osebnem stečaju. Seveda pa dokazov in razlogov za to ni treba iskati daleč. Spletna stran ebonitete.si razkriva, da naj bi Pejović kot zakoniti zastopnik podjetja Pejo, d.o.o, katerega formalna lastnica je sicer njegova žena, prenakazal visoke vsote denarja prav v davčno oazo – na Maldive. Upniki ob tem razočarano ugotavljajo, da pravnih podlag za ta nakazila sploh ni, če pa že so, je velika verjetnost, da so v celoti fiktivne. Nakazila v davčno oazo so tako v slabem letu presegla milijon evrov, natančneje – Pejović je na Maldive nakazal kar 1.689.994 evrov! Dokaz objavljamo tukaj:

Kot je razvidno iz zadnjih nakazil, gre predvsem za zaokrožene zneske. Vir: ebonitete.si

Kam je izginilo 11 milijonov evrov?
Pejović je leta 2008 družbi Beohemija, d.o.o., iz Beograda prodal svoj poslovni delež v družbi Pejo Šampionka, d.o.o., za kar je dobil 6 milijonov evrov, a je novi lastnik in zakoniti zastopnik kaj hitro ugotovil, da je bil ta znesek občutno previsok, saj je Pejović pred prodajo z delitvijo podjetja Pejo Šampionka, d.o.o., na svoje podjetje Pejo, d.o.o., prenesel celotno premoženje, ki je bilo omembe vredno, predvsem pa številne nepremičnine z visoko vrednostjo. Poznavalci njegovo takratno premoženje leta 2008 ocenjujejo celo na 15 milijonov evrov, a tega naj bi Pejović z različnimi manevri prenesel na način, da je bila vrednost premoženja, prenesenega na Pejo, d.o.o., prikazana le v višini 4 milijonov evrov. Obenem naj bi Pejović neposredno po prodaji na vseh nepremičninah v svoji lasti ustanovil zemljiško-knjižne dolgove, ki naj bi bili domnevno fiktivni. Še več! Novi zakoniti zastopnik družbe Pejo Šampionka, d.o.o., naj bi tudi ugotovil, da je podjetje že vse od leta 2006, torej že od dveh let pred nakupom, insolventno, njegovo spoznanje pa je potrdil tudi izvedenec v sodnem postopku.

4 milijoni evrov dolga zaradi zamudnih obresti
Pejo Šampionka, d.o.o., je tako v stečaju, stečajni postopek pa je bil uveden že leta 2009. Obenem je stečajna upraviteljica Marija Magdalena Šantl zoper Pejovića sprožila več postopkov, med drugim tudi pri Okrožnem sodišču v Novi Gorici, kjer je bila izdana sodba, ki je že pravnomočna. V tem postopku je sodišče razsodilo, da se med upnikom Pejo Šampionka, d.o.o., in dolžnikom Pejovićem razveljavijo učinki pravnih dejanj v skupnem znesku 493.977,82 evrov ter da je Pejović dolžan ta znesek plačati upniku z zakonskimi zamudnimi obrestmi, poleg tega pa je Pejović dolžan upniku plačati tudi 1.712.745,72 evrov, prav tako z zakonskimi zamudnimi obrestmi. Ker naj bi bila Pejo Šampionka v tistem času že insolventna, je sodišče presodilo, da je Pejovič oškodoval upnike. Dolg 2,2 milijona evrov pa je v letih sodnih postopkov z zamudnimi obrestmi narasel na 3,6 milijona evrov, je o tem že pred časom poročala spletna stran Regional Obala. Sedaj pa naj bi celoten dolg z zakonskimi zamudnimi obrestmi znašal že štiri milijone evrov. Ob tem pa ni zanemarljiv niti podatek, da naj bi mu nekatera dovoljenja poskušal priskrbeti celo Milan Kučan, s katerim naj bi se Pejović hvalil, da sta prijatelja ter da mu “ureja neke zadeve”. Njuno prijateljstvo, tako naš vir, pa naj bi postalo še tesnejše, ker naj bi bila na Pokljuki, kjer naj bi imela oba počitniško hišo, celo soseda. Še več – v nekem drugem sodnem sporu naj bi v Pejovićev prid pričal celo Peter Šefman, ki je zaslovel kot Kučanov šef varovanja.

Dokopali pa smo se do zapisnika naroka za obravnavo upniškega predloga za začetek stečajnega postopka, ko je bil zaslišan stečajni dolžnik Edvin Pejovič. Ta je sodniku Petru Baši razkril na vprašanje o svojem premoženju, da je le-to težko ocenjevati. “Jaz sem kupil nepremičnino za milijon in pol, pa sem jo prodal za tri,” mu je povedal Pejović ter dodal, da je vsako stvar kupoval za neko vrednost in jo vedno prodal naprej za dvokratnik ali trikratnik cene. “Pohvalil” pa se je tudi s številnimi nepremičninami, med drugim ima v lasti hišo v Čežarjih, počitniško hišo na Pokljuki, je pa tudi lastnik parcel na Oltri v Ankaranu. Na sodnikovo vprašanje, ali ima še kakšno drugo premoženje, pa je odgovoril: “Imam 60-odstotni delež v Best Dives na Maldivih, Best Trades na Maldivih, imam 100-odstotno firmo v Makedoniji – Itako, imam Tomi nepremičnine firmo.” Pejović je vrednost teh družb ocenil na 30 milijonov evrov! “Ocenila jo je Ekonomska fakulteta v Ljubljani na osnovi Due Diligenca Ernst & Young. Podjetje na Maldivih ima tri milijone evrov neto profita letno, kar je razvidno iz Ernst & Young poročila. Firma ima za osemsto milijonov osemsto tisoč nerazporejenih dobičkov. Je lastnik 36 jaht na Maldivih, ki so ocenjene po Ernst & Young na 10 milijonov kapitala. Firma meni ni izplačala milijon osemsto tisoč plač za zadnjih 6 let. Želim povedati, da sem jaz v zadnjih sedmih, osmih letih dobil na moj TRR račun, kar je dokazljivo, mislim da smo vložili v spis, od Sberbank Koper 10 milijonov evrov. In mislim, da sem edini idiot v tej državi, ki je plačal 3 milijone evrov kapitalskega dobička,” je povedal sodniku, kar razkriva zapisnik, ki ga hranimo v uredništvu. Ob tem pa je zaključil: “Torej to je dokazljivo, da jaz verjetno imam še kak drugi denar, ki zdaj ni bistveno kje in koliko, sigurno 10 milijonov evrov nisem porabil.”

A Pejović se izogiba plačilu dolga, kolikor je le mogoče, predvsem pa naj bi denar skrival v tujih davčnih oazah. Kot je razvidno s spletne strani Ebonitete.si, je Pejo, d.o.o., na Maldive, ki veljajo za davčno oazo, v kateri ne veljajo ustrezni ukrepi za preprečevanje in pranje denarja oz. se ti ne izvajajo v zadostni meri, nakazal več visokih zneskov, prav pri vseh pa je kot zadevo navedel “loan repayment”, torej vračilo posojila. Naš vir še zaključuje, da so bili in da nedvomno bodo z ravnanji Pejovića oškodovani tako upniki kot državni proračun. “Dokler bodo tudi državne institucije, ki naj bi skrbele, da se takšne mahinacije ne dogajajo, stale križem rok, pa se bodo seveda takšne stvari dogajale, upniki pa se bodo lahko le obrisali pod nosom,” zaključuje odvetnik enega od poslovnežev, ki jih je oškodoval Pejović.

Škandal24

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine