30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Kučan-Šarčeva koalicija trdno na okopih dediščine komunizma – tudi v četrtem poskusu zavrnjena resolucija o evropski zavesti in totalitarizmu

Odbor DZ za pravosodje danes ni podprl predloga deklaracije o podpori resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, ki so ga predložili v SDS. Za predlog je glasovalo pet poslancev, proti pa jih je bilo osem.

 

S predlagano deklaracijo o podpori resoluciji, ki jo je predstavila poslanka SDS Eva Irgl, bi DZ po mnenju SDS izrekel spoštovanje vsem žrtvam totalitarnih režimov in se pridružil skupnim prizadevanjem, izraženim v resoluciji.

Po njihovem mnenju zavračanje izrecne podpore resoluciji pomeni, da se lahko selektivno izbira, katerega od totalitarizmov se bo obsojalo, ter da se do zdaj še ni jasno obsodilo nobenega totalitarizma, tudi komunizma ne. S podporo predlagani deklaraciji pa bi DZ pridružil Slovenijo evropski zavesti o totalitarizmih, saj bi le tako pokazal, da pristaja na obsodbe vseh totalitarizmov brez delitve na vaše in naše, so prepričani v SDS.

Zakonodajno-pravna služba DZ je v svojem mnenju spomnila, da je DZ posebno deklaracijo, s katero se je seznanil z resolucijo Evropskega parlamenta z aprila 2009, že sprejel.

Poleg tega naj bi po njenih ugotovitvah v predlaganem besedilu izražena podpora resoluciji temeljila na pozivu iz te resolucije, a iz resolucije ni razviden poziv državam članicam, naj jo podprejo tudi s sprejetjem posebnega predpisa. Pač pa resolucija na podlagi etičnih in zgodovinskih izhodišč vsebuje stališča Evropskega parlamenta in pozive članicam, na katerih bi lahko temeljil zakonodajni in drugi ukrepi, sprejeti na nacionalnih ravneh, so zapisali.

Vlada pa je izpostavila, da je DZ 22. oktobra 2009 sprejel deklaracijo o seznanitvi z resolucijo Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu. Po njenem mnenju je tedanja deklaracija premišljena, uravnotežena in dolgoročna, ki ne omogoča t. i. zgodovinskega revizionizma in jo je torej neprimerno spreminjati oziroma posegati vanjo, je dejala državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Za razpravo se ni odločil noben poslanec, tako da so takoj po predstavitvi vladnega mnenja prešli na glasovanje.

V SDS so predlog o podpori omenjeni resoluciji v DZ tokrat podali že četrtič. Poslanke in poslanci so prejšnje tri predloge večinoma zavrnili z obrazložitvijo, da se je DZ z resolucijo že seznanil oktobra 2009 in da zato ni potrebe, da ji izreka še posebno podporo.

V resoluciji je Evropski parlament izrazil nasprotovanje totalitarnim režimom in poudaril, da je treba ohranjati spomin na preteklost, ker brez resnice in spomina ne more biti sprave. Hkrati je obsodil vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritativni režimi. Žrtvam teh zločinov in njihovim družinskim članom je izrazil sočutje in razumevanje.

Z omenjeno resolucijo je Evropski parlament razglasil 23. avgust za dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine