10.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Krkovič o primeru Patria: Država brutalno zlorabila pravo, ko so se povezali tisti iz ozadja s tožilstvom in sodstvom; odločitev sodišča do pomladi

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je danes sklenil sodni postopek v tožbi upokojenega brigadirja Antona Krkoviča zoper državo. Krkovič terja 600.000 evrov odškodnine zaradi načetega zdravja in drugih posledic, ki naj bi mu jih povzročil proces Patria.

O tem, koliko je sam proces vplival na Krkovičevo zdravje, je danes pred sodnikom Aleksandrom Šmidom pričal izvedenec psihiatrične stroke Peter Pregelj. Javnost je bila iz tega dela obravnave izločena, ker gre za osebne podatke o tožniku.

Državno odvetništvo je sodišču podalo dodatne dokazne predloge, ki bi po besedah višje državne odvetnice Jasne Lovrec “glede na svojo vsebino vplivali na sodno odločitev”. A je sodnik Šmid vse njene dokazne predloge danes zavrnil in sklenil sojenje. Sodba bo izdana pisno, najverjetneje nekje do pomladi.

“Proces je končan, pričakujemo odločitev sodišča. Če bo ta ugodna, jo bomo sprejeli, sicer bomo ubrali pritožbeno pot,” je ob odhodu iz sodne palače medijem napovedal Krkovič.

Upokojeni brigadir Anton Krkovič zaradi sodnega procesa, obsodilne sodbe in zaporne kazni v zadevi Patria toži državo za 600.000 evrov odškodnine. Država mu je sicer ponudila nekaj več kot 35.000 evrov, kar pa je zavrnil.

Krkovič je tekom sojenja izrazil prepričanje, da je država v primeru Patria “brutalno zlorabila pravo, ko so se povezali tisti iz ozadja s tožilstvom in sodstvom”.

To naj bi dokazovale tudi domnevne besede višjega sodnika Milana Štruklja, ki naj bi jih ta izrekel Krkovičevemu mehaniku Jožetu Razpotniku. Štrukelj naj bi Razpotniku, ki je tudi njegov mehanik, dejal, da so sodniki, ki so sodili v zadevi Patria, dobili ukaz z vrha, da je treba obtožene v tej zadevi obsoditi. Zaradi teh besed je Krkovič vložil tudi zasebno kazensko tožbo, s katero preganja Štruklja.

Sodnik zanika, da bi omenjenemu mehaniku dejal kaj takega. “Tudi če bi me mehanik v resnici vprašal, zakaj sem obsodil Toneta, bi mu lahko odgovoril le na en način: ker je storil očitano kaznivo dejanje,” je višji sodnik dejal za Mladino.

Zadnje novice

Sorodne vsebine