0.2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Krivice, ki so jih vojni veterani doživeli v času krize, morajo biti popravljene

Popravimo krivice, ki so se zgodile ljudem, ki so dali svoje zdravje za slovensko samostojnost, predlaga SDS.

 

Poslanke in poslanci zadnji dan redne majske seje obravnavajo tudi novelo zakona o vojnih veteranih, s katero predlagamo vračilo pravic in njihov obseg vojnim veteranom, kot so bile pred sprejetjem zakona o uravnoteženju javnih financ pa vse do danes še niso bile vrnjene. Predlog je predstavil poslanec SDS Tomaž Lisec.

Celoten magnetogram, kini avtoriziran, objavljamo v nadaljevanju.

TOMAŽ LISEC: Gre v bistvu za eno manjšo spremembo na področju slovenske zakonodaje, ki pa ima pomembno vsebinsko konotacijo. Z novelo zakona o vojnih veteranih želimo popraviti krivice, ki smo jih storili, prvič, z zakonom o uravnoteženju javnih financ in, drugič, z novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in to skupini, ki je po našem mnenju temelj slovenske države.

Zakon o vojnih veteranih točno govori, kdo ima lahko status vojnega veterana oziroma kdo je. Ne bomo se tukaj spuščali v špekulacije, kako je kdo do tega statusa prišel, ali upravičeno ali neupravičeno, ali morda celo o tem, zakaj marsikdo ni hotel dobiti status vojnega veterana pa bi si ga zaslužil, ampak, kot še enkrat, govorimo o dveh, po našem mnenju, minimalnih spremembah, ki pa bi dale tem ljudem, ki so dali tudi svoje zdravje za slovensko samostojnost, popravijo krivice.

O čem konkretno govorimo? Z zakonom o vojnih veteranih se je že spremenila ena odločba iz ZUJF, to pa je, da se je že plačalo premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ampak takrat očitno tedanja koalicija ni imela poguma, da bi naredila to, kar predlagamo mi, torej, da bi vojni veterani imeli iste pravice, kot so jih imeli pred ZUJF, torej, da se zniža starostna meja za uveljavitev pravice do varstva po zakonu o vojnih veteranih iz 55 na 50 let in da se jim vrne pravica do zdraviliškega in klimatskega zdravljenja tako, da lahko upravičenec po lastni izbiri uveljavi pravico po zakonu o vojnih veteranih ali po kakšnem drugem predpisu. To sta dve zadevi, ki jih popravljamo z nazaj, kot rečeno, v skladu s tistim, ko govorimo, da je ZUJF marsikomu kaj vzel, ampak da je čas, da lahko posameznim zadevam vrnemo že priborjene pravice.

Druga stvar pa je tista, ki se je zgodila po zadnji noveli zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ko smo se odločili, da se minimalna pokojnina začne pri 500 evrih in tedaj smo, vede ali nevede, storili nekaj slabega za vojne veterane, kajti ni se spremenil tudi cenzus, ki se njih dotika, in zato se po našem predlogu zakona spremeni osnova in način določanja osnove za ugotavljanje pravice do veteranskega dodatka in njegove višine. Namen tega je, da nova osnova pomeni povišanje obstoječe osnove tako, da se prilagodi povišanju pokojnin, predvsem minimalne pokojnine. Prej je bil ta cenzus na 497 evrih, mi predlagamo določitev osnove na višino 550 evrov, tako da obsega vse tiste, ki se jim je leta 2017 pokojnina določila na 500 evrov, tik nad sedanjo osnovo, v višini 497 evrov.

In o čem točno govorimo? V Republiki Sloveniji je okoli 67.000 vojnih veteranov, od katerih jih trenutno okoli 7.000 prejema veteranski dodatek in gre za pomoč tej skupini po našem predlogu zakona. S tega mesta in v uvodu predstavitve stališča bi se v imenu poslanske skupine SDS zahvalil vsem vojnim veteranom, ki so nas obiskovali v poslanskih pisarnah in so opozorili na anomalije, ki so odprte, torej tako anomalije zaradi zakona o uveljavljanju javnih pravic, kot tudi predvsem zadnje spremembe ZPIZ, ki je tistim ljudem, ki so dali svoje zdravje za to državo, namesto nekaj prinesel, nekaj odnesel.

Danes imamo možnost, da popravimo dve krivici iz preteklosti, in zato upamo, da bomo dobili pozitivno mnenje od poslanskih skupin. Glede na mnenje vlade pa tukaj že jasno povemo, če danes ne podprete zakona in če vlada v roku pol leta ne vloži novelo zakona o vojnih veteranih skupaj z novelo zakona o vojnih invalidih, bomo to ponovno storili v SDS.

Skratka, poslanci koalicije, imate danes čas, da deloma rešite problematike vojnih veteranov, v naslednjih mesecih pa rešite še problematiko vojnih invalidov, kajti če tega ne boste storili, bomo ponovno to storili v poslanski skupini SDS. Hvala.

Zadnje novice

Sorodne vsebine