21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Krepka zaušnica pravnikov Milanu Brglezu: Kršite poslovnik!

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) danes zaradi nesklepčnosti ni mogel veljavno odločati o predlogu priznanja Palestine. Seja, na kateri bodo ponovno poskušali izvesti glasovanje, se bo zato nadaljevala v jutri, petek, ob 8. uri. Odprto pa ostaja vprašanje, kaj se bo zgodilo s izredno sejo DZ, če odboru ne bo uspelo doseči stališča o predlogu.

Po zapletih in ponovitvi sredine nujne seje odbora o vprašanju priznanja Palestine tako še vedno ni izpolnjen pogoj, da se matično delovno telo opredeli do predlaganega sklepa, da Slovenija prizna Palestino kot neodvisno in samostojno državo. In če torej OZP tudi v petek zjutraj ne bo dosegel stališča – kakršnegakoli že – poslanci na izredni seji DZ, ki je sklicana za 13. uro, ne bodo mogli odločati o predlogu.

Sicer predsednik državnega zbora Milan Brglez ne bi smel znova sklicati seje odbora za zunanjo politiko o priznanju Palestine, ki je bila že v sredo, je v pisnem mnenju ugotovila zakonodajno pravna služba, ki opozarja, da bi predsednik DZ sam sejo lahko sklical le, če predsednik odbora Jožef Horvat (NSi) prve seje ne bi sklical v določenem roku (več o tem lahko preberete TUKAJ).

Na to je na Twitterju opozoril tudi predsednik SDS Janez Janša, ćeš da SDS seje, ki jo je sklical Brglez, ni obstruirala, kot so poročali nekateri mediji, saj je niso mogli, ker je bila seja sklicana ndezakonito, torej je formalno sploh ni bilo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine