-1.3 C
Ljubljana
sreda, 19 januarja, 2022

Kosovo naj bi odločilo o oblikovanju vojske

Kosovski parlament naj bi v drugem in zadnjem branju danes potrdil tri zakone, s katerimi bi sedanje varnostne sile preoblikovali v vojsko. S potrditvijo bodo zakoni stopili v veljavo, kar bo po prepričanju Prištine nov korak pri utrditvi državnosti. Vzpostavitvi vojske ostro nasprotujejo Beograd in kosovski Srbi.

S preoblikovanjem se ne strinja niti zveza Nato, ki vodi okoli 4000-članske mednarodne sile Kfor, ki na Kosovu za varnost skrbijo od leta 1999. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je nedavno opozoril, da do namere prihaja ob nepravem času da ima lahko resne posledice za prihodnost Kosova v evroatlantskih povezavah.

Ima pa Priština podporo veleposlanika ZDA Philipa Kosnetta.

V četrtek so z večinsko srbskega severa Kosova poročali o okrepljeni navzočnosti Kforja. Za francosko tiskovno agencijo AFP so sicer v Kforju zagotovili, da gre za običajne vojaške vaje. AFP je poročal o okoli 50 vozilih Kforja v razdeljeni Mitrovici, več deset naj bi jih bilo na poti na mejo s Srbijo.

Predlogi zakonov, ki jih je parlament brez glasov poslancev vladne stranke srbske manjšine Srbske liste podprl v prvem branju oktobra, predvidevajo postopno preoblikovanje varnostnih sil v vojsko. Po poročanju srbskih medijev naj bi imela 5000 aktivnih vojakov in 3000 rezervistov, preoblikovanje naj bi trajalo deset let.

Varnostne sile Kosova so v skladu z ustavo vzpostavili leta 2009, polno operativne so od leta 2013. Gre za profesionalne varnostne sile, ki so oborožene samo z lahkim orožjem in so pod civilnim nadzorom. Imajo 2500 aktivnih članov in do 800 rezervistov, dejavne pa so ob naravnih nesrečah in drugih kriznih dogodkih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine