15.3 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Koronavirus: Spoštujte ukrepe pred bližajočimi se prazniki

Pandemija COVID-19 je zelo prizadela življenje in zdravje ljudi po vsem svetu. To je bolezen, ki je še ne poznamo dovolj, sploh pa ne njenih morebitnih daljnosežnih posledic, je izpostavil (zdaj že bivši)  minister za zdravje Tomaž Gantar in pozval k spoštovanju ukrepov.

 

 Tomaž Gantar je v nagovoru pred bližajočimi se prazniki prebivalce Slovenije pozval k spoštovanju ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19. »Vsak dan sicer nestrpno pričakujemo informacije o možnosti učinkovitega in varnega cepljenja, ki je v preteklosti človeštvo že rešilo mnogih smrtnih bolezni, vendar moramo do takrat z veliko mero potrpljenja poskrbeti, da bo žrtev te bolezni čim manj in da kar se da omejimo tudi veliko gospodarsko škodo, ki jo bomo čutili še dolgo. Vendar pa brez ukrepanja in doslednega spoštovanja predlaganih ukrepov vse to preprosto ni mogoče,« je v nagovoru dejal minister.

Enostavno, toda …

Medsebojne stike moramo omejiti na najožji krog družine in sodelavcev v delovnem okolju ter s tem preprečiti nadaljnje širjenje virusa. Prav tako nujna je uporaba zaščitnih sredstev in higienskih ukrepov. V resnici je po ministrovih besedah vse to zelo enostavno ob pogoju, da ukrepe dosledno spoštujemo prav vsi. »Neupoštevanje manjšine gre v škodo večine, ki navodila spoštuje. Žal prihaja do tega tudi v naši državi, kjer so praktično identični ukrepi manj učinkoviti kot drugje,« ugotavlja minister, ki je izpostavil, da osnove za predlagane zaščitne ukrepe postavlja strokovna javnost. »Medtem ko je samoumevno, da bomo v primeru hude in nenadne bolezni poiskali zdravniško pomoč, nasvet strokovnjaka, nekateri še vedno razmišljajo, da lahko epidemijo in COVID-19 rešujemo na drugačen način,« je v nagovoru zapisal minister.

Izbira je vaša

Gantar je znova spomnil, da naše zdravstvo in preobremenjeni zdravstveni delavci delujejo na robu zmogljivosti, in dodal, da nas zelo tanka meja loči od prepada. »Korak čez rob lahko predstavljajo bližajoči se prazniki, po drugi strani pa imamo na razpolago še (zelo) malo časa, da stopimo korak nazaj in se na ta način izognemo katastrofi. Izbira je v naših rokah. Sami odločamo, kako bomo preživeli bližajoče se praznike in obdobje, ko bo na razpolago ustrezno cepivo,« je državljanom Slovenije sporočil minister. Do takrat moramo po njegovih besedah prav vsi omejiti vse ne nujne stike in dosledno upoštevati preventivne ukrepe. »Vemo, da delujejo,« je zapisal minister Gantar, ki si želi, da bi letošnje težko leto sklenili z védenjem, da smo skupaj zmogli, in z optimizmom, da bomo vse prepreke premagovali tudi v prihodnje.

Ukrepi v sosednji Avstriji

Tudi druge evropske države se še naprej spopadajo s pandemijo COVID-19, pri čemer nekatere že sproščajo ukrepe za njeno zajezitev, druge pa jih še zaostrujejo. Številne so pripravile tudi ukrepe, ki bodo veljali v prazničnem času ob koncu leta. V Avstriji se je v nedeljo izteklo tritedensko zaprtje države, tako da so v ponedeljek zrahljali prve ukrepe. Znova so odprli knjižnice in muzeje, še vedno pa niso dovoljene kulturne prireditve. Tudi kinodvorane ostajajo zaprte. Se bo pa v šolske klopi lahko vrnil del avstrijskih šolarjev. V ponedeljek so se odprli tudi frizerski saloni. Še naprej so prepovedane športne aktivnosti v zaprtih prostorih, bodo pa od 24. decembra dovoljene nekatere individualne aktivnosti na prostem, kot sta smučanje in drsanje. Hoteli bodo med božično-novoletnimi prazniki zaprti. Poleg hotelov bodo do 6. januarja zaprti še restavracije in bari. Božični sejmi letos niso dovoljeni, prav tako še naprej ni dovoljeno prodajati alkoholnih pijač za s seboj. Omejitve glede druženja bodo v ponedeljek nekoliko omilili. Tako se bodo lahko srečevali člani dveh različnih gospodinjstev razen za božič in silvestrovo. Avstrija bo zaradi pandemije COVID-19 med božičnimi prazniki zaostrila ukrepe na mejah in letališčih za tiste, ki potujejo v države z visokim tveganjem za okužbo, tudi vse sosednje države. Vsi, ki bodo v Avstrijo prišli iz držav s 14-dnevno incidenco, višjo od 100 na 100.000 prebivalcev, bodo morali za deset dni v karanteno. Ukrep bo veljal od 19. decembra do 10. januarja.

Ukrepi v Italiji

Za podoben ukrep, ki bo veljal od 21. decembra do 6. januarja, se je odločila Italija. Za vse Italijane in tuje turiste bo ob vstopu v državo obvezna karantena. Ukrep je zasnovan predvsem za tiste, ki se nameravajo odpraviti na smučanje v Švico ali države Evropske unije, kot sta Slovenija in Avstrija. V tem času bodo v Italiji veljale tudi stroge omejitve gibanja. Prepovedana bodo potovanja med posameznimi deželami. 25. in 26. decembra ter 1. januarja pa ne bodo smeli zapustiti svojih občin oziroma mest. Poleg tega bodo ob prehodu v novo leto podaljšali policijsko uro. Začela se bo 31. decembra ob 22. uri in končala 1. januarja ob 7. uri. Sicer velja med 22. in 5. uro. Smučišča po državi se bodo odprla šele po praznikih 7. januarja, ko se bodo v šolske klopi vrnili tudi srednješolci. V državi ob tem ohranjajo delitev na rumene, oranžne in rdeče dežele, ki jih razvrščajo glede na stopnjo okuženosti, temu primerni pa so tudi ukrepi za zajezitev virusa. V rumenih deželah so lahko restavracije in bari še naprej odprti samo do 18. ure. V oranžnih in rdečih deželah pa je še vedno dovoljen samo prevzem hrane.

Hrvaška zaostrila ukrepe

Med redkimi državami, ki so zaostrile ukrepe, je tudi Hrvaška. To je storila pred dobrim tednom. Do 21. decembra bodo med drugim zaprti vsi gostinski lokali in športni centri. Prepovedane so poroke kot tudi božično-novoletni sejmi. Na seznamu novih ukrepov je še omejitev števila udeležencev na zasebnih družabnih dogodkih na največ deset ljudi. Na javnih dogodkih bo še naprej lahko največ 25 ljudi. Ukrepov, ki bodo na Hrvaškem veljali v času božično-novoletnih praznikov, tamkajšnje oblasti do ponedeljka, ko pišemo prispevek, še niso predstavile. Za zajezitev širjenja novega koronavirusa je Hrvaška prejšnji torek uvedla strožje ukrepe, ki veljajo tudi za prebivalce Slovenije. Vstop na Hrvaško je mogoč le z negativnim testom PCR, ki ni starejši od 48 ur. Kdor ima možnost osamitve, lahko na Hrvaško vstopi brez testa in se testira tam.

In še soseda Madžarska

Madžarska vlada je do 1. februarja podaljšala zaprtje meje zaradi pandemije. Slovenska vzhodna soseda je 1. septembra zaprla meje za tuje državljane z nekaterimi izjemami, za vse Madžare, ki se vračajo iz tujine, pa je pri vstopu v državo uvedla obvezno karanteno. Tam so pretekli teden samo podaljšali ukrepe, ki vključujejo nočno policijsko uro od 20. do 5. ure, prepoved zbiranja, zaprtje restavracij, hotelov in kulturnih ustanov. Na srednjih šolah in univerzah izobraževanje poteka na daljavo. Osnovne šole in vrtci so odprti. Športni dogodki morajo potekati brez navzočnosti gledalcev. Trgovine in storitveni obrati, kot so frizerski saloni, se morajo zapreti ob 19. uri. Hoteli lahko sprejemajo le poslovneže, ne pa tudi turistov. Zasebna druženja so omejena na deset ljudi, rekreacija je dovoljena samo na prostem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine