8.4 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Koordinator Levice Luka Mesec ne popušča! Zdaj bo v sodnih dvoranah preganjal prodekana Evropske akademije znanosti in umetnosti!

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

“Prejel s sodišča: Luka Mesec toži. Hoče 10 tisoč evrov. Nenavadno za nekoga, ki se sklicuje na družbo brez razredov – in brez denarja. Razlog: branil 2018, takoj po sestavi vlade Mr. Serpentinška, podjetnike pred razlastitvijo. V ta namen primerjal dva totalitarna režima in Levico,” se je odzval na zasebno tožbo Luke Mesca član Evropske akademije znanosti in umetnosti dr. Boštjan M. Turk.

Stranka Levica se je odločila, da bo s tožbami poskušala prestrašiti tiste, ki imajo o njej kritično mnenje. Tako so v tem tednu vložili tožbe proti medijem Nova24tv, Demokracija, E-Maribor, Vfokusu.com. Enako je kazensko ovadbo Levice prejel tudi generalni direktor Policije, dr. Anton Olaj.

Stranka se je znašla v težavah, ko se je na svetovnem spletu pojavilo delno besedilo sorodnih političnih gibanj iz Združenih držav Amerike. V njem je bilo zapisanih nekaj spornih točk, ki so nakazovale rušenje ustavnega reda Republike Slovenije. V Levici so se odzvali, da gre za lažni dokument in jim ga je nekdo podtaknil. A razlike med resničnim programom Levice in “lažnim” programom so minimalne. Levica se bo znašla tudi sama v težavah, saj je vložila lažno kazensko ovadbo proti mediju Vfokusu.com, ki pa sploh ni delil spornega programa Levice. V primeru, da se odločijo, odgovornim iz stranke Levica grozi do tri leta zapora zaradi vložene lažne kazenske ovadbe.

 

Luka Mesec toži Turka, ker je o njem napisal nekaj kritičnih besed o političnih idejah, za katere se zavzema koordinator Levice
Panika stranke Levica je vedno večja. Zadnji na seznamu, ki ga hočejo prestrašiti s sodnim pregonom, je profesor dr. Boštjan M. Turk. Zasebno ga za 10 tisoč evrov toži koordinator Levice Luka Mesec. Profesor, ki poučuje na francoskih fakultetah in ima doktorat s znamenite pariške Sorbone, je leta 2018 napisal članek za Reporter z naslovom Noč dolgih nožev.

V njem je profesor iz Filozofske fakultete v Ljubljani in dolgoletni publicist pisal o slovenskem pisatelju Borisu Pahorju, ki je praznoval 105. rojstni dan. Tako je o znanem slovenskem pisatelju pisal, da je zamejski pisatelj iz Trsta živ dokaz preživetja totalitarističnih režimov v 20. stoletju. Omenil pa je tudi delo slepega fotografa Evgena Bavčarja. V delu besedila pa se je lotil po njegovem mišljenju zgrešene politične ideje, ki jih predstavlja koordinator Levice Luka Mesec. V njem je na podlagi življenjskega dela Borisa Pahorja ugotovil, kakšno nevarnost predstavlja totalitarno mišljenje: “Nacionalsocializem je zgolj druga plat kovanca: prva se predstavlja s socializmom oz. komunizmom kot njegovim končnim ciljem.”

Po koncu parlamentarnih volitev leta 2018 je nastala Šarčeva vlada s pomočjo Levice. Prav na položaj vodje Levice je opozoril Turk. Imenoval ga je za neokomunista s fašistično netolerantnostjo do česarkoli in bi z zagovarjanjem svojih političnih idej uničil turizem, gospodarstvo, podjetnike. To bi naredil le zato, da se bo “potrdila idotija neke ideologije, ki ji nihče več ne verjame, konservativnega nacionalsocializma”, je zapisal član Evropske akademije znanosti in umetnosti.

Vodjo Levice so zmotile besede, da ga je gostujoči profesor na francoskih univerzah poimenoval “nastajajoči Adolf Hitler Slovenije. Tako kot Hitler je tudi Luka Mesec prišel na oblast ‘po pomoti’: od 1,7 milijona volilnih upravičencev ga je volilo pač 80 tisoč ljudi. A vsaka diktatura začenja na tak način”, je vlogo Mesca v Šarčevi vladi ovrednotil dolgoletni publicist.

Prav zadnji del Turkove kolumne je danes še kako zelo aktualen. Že leta 2018 je Turk na koncu svoje kolumne opozarjal, da bodo “rjavosrajčni mesečniki (oblačijo se v kombinacije uniform, ki spominjajo tako na naciste kot na kitajsko kulturno revolucijo) začeli z odstranjevanjem nasprotnikov”. Prav to pa stranka Levica počne zdaj, ko je ena izmed glavnih organizatorjev vsakotedenskih nezakonitih petkovih protestov.

Ekstremna levica. Prav na to je v svoji kolumni opozoril Boštjan M. Turk. Tri leta kasneje se njegove besede izkazujejo za zelo resnične. (foto: Printscreen / STA / Družabna omrežja)

Takšnih postopkov v razvitih evropskih demokratičnih državah ne boste videli
Boštjan M. Turk nam je povedal, da po njegovem prepričanju zasebna tožba Luke Mesca proti njemu ne bi smela ugledati luči sveta. Tudi sodišče, ki je dovolilo postopek, bi moralo to zavreči, če da kaj na svojo integriteto in avtonomijo, dodaja. “Gre za tako absurdno zahtevo, da bi morali zavrniti. Namreč, Luka Mesec v politiki blesti s svojimi ekstremnimi stališči.” Turkov namen v kolumni je bil, da bi koordinatorja Levice le prizemljil, je povedal.

Tudi članek je nastal iz izjav takrat vodilnih članov Levice in “predvsem Luko Mesca, da namerava razlastiti podjetnike in da je to v njihovem programu”. To se je dogajalo ob nastanku Šarčeve vlade, ko se je vedelo, da bo nekdanji dolgoletni župan Kamnika moral popustiti Levici, če bo hotel sestaviti vlado. Zdaj se po treh letih dogajajo iste stvari. Član Evropske akademije znanosti in umetnosti se sprašuje, “kdo plačuje odvetniške stroške Luke Mesca. Ali to plačuje sam Luka Mesec ali stranka, je drugo. Kdo bo dobil honorar oz. tožbeni zahtevek, ki ga je vložil Luka Mesec proti meni”.

Poslanca Levice Violeta Tomič in Miha Kordiš paradirata s totalitarističnimi simboli. (foto: Screenshot / RTV Slovenija / Twitter)

Vprašali smo ga, ali tudi v Franciji ali v drugih jedrnih državah politiki vlagajo zasebne tožbe proti publicistom. Na naše vprašanje nam je odgovoril, da tega do zdaj ni zaznal. “Novinar, publicist, univerzitetni človek bi izrekel neko mnenje o nekom, ki se identificira s totalitarnim sistemom in bi pristal v sodnih klopeh. To je popolnoma nemogoče.”

Sam se zavzema, da bi morala Slovenija v času predsedovanja Svetu EU izkoristiti priložnost in predstaviti resnico o slovenskem pravosodju. S seznanitvijo evropske javnosti pa bi se hitro pokazala resnična slika o slovenskem pravosodju. Turk poudarja, da bi morala sedanja vlada izkoristiti priložnost in predstaviti pravo resnico o krivicah ter napakah v slovenskem pravosodnem sistemu. Ali se bo odločila za ta korak, bomo videli v prihodnje.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine