5.3 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Konec razsipnega zapravljanja študentskega denarja! Poslanec Žan Mahnič uspel s sprejetjem novele zakona o študentski skupnosti

Ali bomo končno doživeli konec nesmiselnemu zapravljanju študentskega denarja študentskih funkcionarjev? Poslanec Slovenske demokratske stranke Žan Mahnič sporoča, da je bila po nekajmesečni parlamentarni proceduri sprejeta novela zakona o študentski skupnosti. Bistveni poudarek novele je, da se bo denar študentov in dijakov porabljal bolj transparentno. Računsko sodišče pa bo skrbelo za nadzor nad študentskimi organizacijami in njihovo porabo finančnih sredstev.

 

Študentske organizacije so zakuhale marsikateri škandal, ki ni bil v ponos študentom in dijakom v Sloveniji. Spomnimo se samo lanskoletne afere iz Škisove tržnice, ko jim je na razdalji dveh kilometrov od kraja dogodka do sedeža organizacije neznano kam izginilo 70 tisoč evrov. V preteklosti smo lahko doživeli še nekaj sumljivih potez študentskih veljakov. Nakup jadrnice, lastništvo znanih ljubljanskih lokalov in nesramno visoke plače njihovih direktorjev je le nekaj izmed potez, ki so kratile ugled organizacije v preteklosti.

Z novo sprejeto novelo zakona o študentski skupnosti naj bi se anomalije in zlorabe študentskega denarja bistveno zmanjšale. Po besedah poslanca Slovenske demokratske stranke Žana Mahniča se obeta nekaj bistvenih in zelo pomembnih sprememb. Z novelo se ureja status Študentske organizacije Slovenije in drugih študentskih organizacij, denimo študentskih organizacij univerz, s čimer bodo slednje postale samoupravne in avtonomne pravne osebe javnega prava s pravicami, obveznostmi in odgovornostmi, ki jih določajo zakon in njihovi temeljni akti, pri čemer se izraz javna oseba nanaša izključno na poslovanje in nadzor nad delovanjem študentskih organizacij. Omenjena sprememba bo tako omogočila, da bo odslej za nadzor nad zakonitostjo in porabo finančnih sredstev študentskih organizacij pristojno Računsko sodišče RS.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine