14.2 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Več glasov proti zakonu o drugem tiru, predpisani kvorum pa ni dosežen; Kovačič zadovoljen z doseženo večino; Lebnu se mudi po denar

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru – na katerem je danes v ponovnem glasovanju po preštetih več kot 99 odstotkih glasov tesna večina glasovala proti, a referendum zaradi prenizke udeležbe ni uspel – Vili Kovačič je zadovoljen z doseženo večino. Kljub temu se bo zaradi referendumske zakonodaje pritožil na izid referenduma, je napovedal.

“To je zelo dobro. Računal sem, da bo tako. Kvorum me pa ne zanima – ker je degeneracija demokracije,” je po objavi rezultatov v Ljubljani za STA dejal Kovačič.

Upa, da bo rezultat ostal njim v prid, pri tem pa ocenjuje, da je bila kampanja “medijsko izrazito neenakopravna”, od prvega glasovanja se po njegovih besedah ni spremenilo nič, kvečjemu je šlo na slabše.

O izjavi premierja, ki opravlja tekoče posle, Mira Cerarja, da so po referendumu “zdaj dobili zeleno luč, da se bo drugi tir po tem zakonu gradil”, je Kovačič dejal, da je “on (Cerar, op. STA) dal leta 2013 rdečo luč demokraciji in se v zvezi s tem ne bi smel niti oglasiti”.

Kovačič se bo na izid referenduma ne glede na končni rezultat pritožil, “ker je ureditev izrazito v škodo državljanov”. “Prihaja do blatenja zaradi šestih milijonov za referenduma, a smo želeli glasovanje skupaj z volitvami. Pozival sem, naj zakon umaknejo. A oligarhi se nikoli ne zmotijo oz. ne dopustijo, da bi narod videl, kako so se zmotili,” je dejal.

Pričakuje, da bo pritožba zamaknila začetek izvajanja zakona globoko v julij. To po njegovih besedah pomeni, da ta parlament in ta vlada cilja nista dosegla. “To je bil pa moj cilj. Čeprav glede demokracije še mnogo, mnogo manjka. To dela nas še čaka,” je že pred razglasitvijo izida dejal Kovačič.

Referendum o zakonu o drugem tiru pobudnikom tudi tokrat ni uspel, več glasov proti zakonu o drugem tiru

Referendum o zakonu o drugem tiru tudi po ponovljenem glasovanju njegovim pobudnikom ni uspel, saj jim na volišča ni uspelo privabiti dovolj volivcev, da bi dosegli predpisani kvorum. Po zadnjih delnih neuradnih podatkih se je referenduma udeležilo 14,69 odstotka volivcev, pri čemer jih je nekaj več glasovalo proti zakonu, kot pa ga podprlo.

Delni neuradni izidi Državne volilne komisije (DVK) po skoraj vseh preštetih glasovnicah kažejo, da se je referenduma udeležilo 14,69 odstotka volilnih upravičencev. Za uveljavitev zakona je glasovalo 49,93 odstotka, proti pa 50,07 odstotka volivcev.

To pomeni, da pobudnikom z referendumom ni uspelo zavrniti zakona o drugem tiru, saj bi se morala za zavrnitev zakona na referendumu izreči večina udeležencev, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Proti zakonu bi moralo glasovati okrog 340.000 volivcev, medtem ko se jih je današnjega glasovanja skupaj udeležilo dobrih okrog 250.000.

Tokrat se je prvič v zgodovini zgodilo, da so volivci o istem zakonu na referendumu odločali dvakrat. Prvo glasovanje je potekalo septembra lani, pobudnik referenduma Vili Kovačič pa je njegov izid uspešno izpodbijal na vrhovnem sodišču. To je izid referenduma razveljavilo in Državni volilni komisiji naložili, naj razpiše novo glasovanje.

Vrhovno sodišče je razveljavitev prvega glasovanja med drugim argumentiralo s tem, da je vlada vodila nepošteno enostransko kampanjo, za kar pa ne bi smela porabiti proračunskih sredstev. Že pred odločitvijo vrhovnega sodišča so namreč ustavni sodniki odločili, da lahko vlada proračunska sredstva porablja le, če volivce o zadevi temeljito in stvarno obvešča oz. mora volivce seznaniti tudi s tveganji, ki bi jih zakon prinesel.

Referendum je potekal 24. septembra lani, udeležilo se ga je 20,55 odstotka volilnih upravičencev. Zakon je tedaj podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali, proti pa jih je glasovalo 46,47 odstotka.

Leben bi z Brusljem o odmrznitvi sredstev za drugi tir govoril v sredo

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben rezultat današnjega referenduma o zakonu o drugem tiru razume kot zeleno luč, da lahko vlada, ki opravlja tekoče posle, s projektom nadaljuje. Z Evropsko komisijo želi o odmrznitvi preostalih sredstev za projekt govoriti že v sredo, je povedal za STA.

“Že danes zvečer bomo predlagali komisiji, da bi se v tem tednu dobili, naš predlog bo v sredo,” je o nadaljevanju pogajanj z Brusljem na sedežu SMC v Ljubljani povedal Leben.

“Naredili bomo vse, da se ta sredstva odmrznejo, da bo vsaka prihodnja vlada lahko odgovorno peljala projekt naprej z vsemi razpoložljivimi finančnimi viri,” je še poudaril.

Prav tako želi Leben čim prej nadaljevati pogovore z Madžarsko: “Glede na današnji rezultat bom zjutraj obvestil sodelavca na madžarski strani, kakšna je situacija v Sloveniji. Skušali bomo že jutri, če ne pa tekom tedna, najti prvi datum, ko bi se lahko dobili pogajalski strani.”

Odhajajoča vlada bo ob tem skušala čim prej pripraviti vse za začetek pripravljalnih del za drugi tir. “Naredili bomo vse, da se bodo pripravljalna dela lahko začela do volitev,” je povedal Leben.

Evropska komisija je že marca potrdila, da lahko 44 milijonov evrov odobrenih sredstev za pripravljalna dela za projekt drugi tir črpa direkcija za infrastrukturo. Preostalih 109 milijonov evrov sredstev EU pa je zamrznjenih do uveljavitve zakona, ki bo omogočila, da investicijo prevzame projektno podjetje 2TDK.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine